Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verslavingskunde Nederland wil drempel verlagen

Veel mensen met een verslavingsprobleem zoeken in Nederland geen hulp. ‘Dat is mede te wijten aan het taboe dat rust op het hebben van een verslaving.’ Om dat taboe te doorbreken, het behandelbereik te vergroten en de behandelresultaten te verbeteren hebben verschillende organisaties hun krachten gebundeld in Verslavingskunde Nederland.
Foto: Fotolia

Verslavingskunde Nederland, dat op 16 oktober officieel van start is gegaan, bestaat uit acht instellingen voor verslavingszorg (VNN, Novadic-Kentron, Jellinek Tactus, Mondriaan, IrisZorg, Brijder en Antes), het Trimbus-instituut, GGZ Nederland, Resultaten Scoren en cliëntvertegenwoordiging Stichting het Zwarte Gat. Met elkaar vormen zij een ‘krachtig en zichtbaar landelijk netwerk dat hun expertise bundelt om meer mensen met verslavingsproblematiek sneller, efficiënter en effectiever te bereiken.’

Doorbreken van stigma’s

Trimbos-instituut stelt dat verslaving niet alleen een omvangrijk probleem is, maar dat het daarnaast ook omgeven is met stigma’s en vooroordelen. ‘Dit heeft tot gevolg dat veel mensen de verslavingszorg mijden tot het moment dat ze werkelijk vastlopen. Uit cijfers blijkt dat in totaal iets meer dan drie procent van de mensen met een verslavingsprobleem in behandeling is, een percentage dat veel lager ligt dan bij andere ziekten.’ Om die reden is één van de belangrijke thema’s waar Verslavingskunde Nederland zich op gaat richten het doorbreken van stigma’s. Dit wil de organisatie onder meer gaan doen door de inzet van ervaringsdeskundigen.

Onderzoek en preventie

Naast het doorbreken van stigma’s, richt Verslavingskunde Nederland zich nog op zes andere thema’s. Hier vallen onder meer onderzoek, preventie en het verbeteren van kwaliteit en (kosten)effectiviteit van de behandelingen onder. ‘Herstelondersteunende zorg loopt daarbij als rode draad door alle activiteiten van Verslavingskunde Nederland.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.