Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen werken minder nachtdiensten

Verpleegkundigen werken minder in de nachtdienst dan in de jaren ’60. Toen waren dat gemiddeld 7 nachten achtereen, in 2011 is dat een gemiddelde van vier nachten achtereen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Nigthingale Studie. Een onderzoek naar de mogelijke verbanden tussen de werkomgeving en de gezondheid van verpleegkundigen.
Verpleegkundigen werken minder nachtdiensten

De helft van de respondenten die nachtdiensten heeft gewerkt, heeft dat in totaal tussen de 5 en 14 jaar gedaan in haar leven. Uit het onderzoek moet onder meer blijken of nachtwerk of het werken met bepaalde medicijnen of apparaten invloed heeft op de kans op kanker, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen. Het antwoord op deze vragen, laat echter nog enkele jaren op zich wachten, zoals gebruikelijk in dit type onderzoek, zo melden de onderzoekers.

Radiotherapie
De onderzoekers hebben eerst de zogenaamde beschrijvende karakteristieken
van de 59.974 deelnemers bekend gemaakt. Cijfers over bijvoorbeeld het aantal nachtdiensten dat zij hebben gedraaid en of zij met antibiotica, radiotherapie of echoscopische apparatuur hebben gewerkt.

Risico op ziekte
‘Het is onwaarschijnlijk dat elke vorm van nachtwerk verband houdt met ziekte op de lange termijn’, laten de onderzoekers weten. ‘Wel is het mogelijk dat een bepaald type roostering meer risico oplevert dan een andere manier waarop het nachtwerk georganiseerd kan worden. Ook kan het zijn dat blijkt dat de totale duur in je leven uitmaakt.’

Avondmens

De respondenten hebben uitgebreide vragenlijsten over hun leefomgeving moeten invullen. Ook hebben zij teennagels moeten insturen voor dna-onderzoek. Het mogelijke verband tussen nachtwerk en borstkanker zou te maken hebben bepaalde hormonen of genen die bepalen of iemand een ochtend- of avondmens is. Uit teennagels kan dna worden gehaald waarin de verschillen in genen worden bepaald.
De Nightingale Studie wordt uitgevoerd door het Nederlands Kanker Instituut -Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in samenwerking met het Institute of Risk Assessment Sciences van de Universiteit Utrecht.

Bron: ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.