Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen en verzorgenden ontevreden over opleiding

De helft van de verpleegkundigen en verzorgenden vindt de opleiding niet goed aansluiten op de praktijk. Dat meldt beroepsvereniging V&VN. De organisatie vroeg haar achterban naar onderdelen als verpleegtechnisch handelen en kennis van bijvoorbeeld anatomie.
Verpleegkundigen en verzorgenden ontevreden over opleiding

Veertig procent van de ruim 2000 respondenten stelden ontevreden of zeer ontevreden te zijn over de aangeleerde kennis van anatomie, fysiologie en pathologie (ontstaan en verloop van ziekten). Ook over verpleegtechnisch handelen en gespreksvaardigheden zijn de respondenten niet tevreden.

Opleidingen
Niet duidelijk is welke respondenten hun opleiding aan een hogeschool of een ROC volgden. ‘Omdat het om onze achterban gaat, weten wij dat beide opleidingen zijn vertegenwoordigd’, zo verklaart Monique Roedoe van V&VN. ‘De reacties leveren in ieder geval genoeg informatie op voor verder onderzoek. Dat gaan we bij onderzoeksinstituut Nivel aankaarten.’

Gevoelige snaar
Niet alleen pas afgestudeerden lieten hun onvrede over de opleiding merken, ook collega’s die al langer werken en leerlingen begeleiden deden dat. Roedoe: ‘We zijn dit onderzoek gestart naar aanleiding van signalen die we kregen uit de praktijk. We raakten met de vragen een gevoelige snaar, want de respondenten namen de moeite om uitgebreid te reageren.’ Zo werd genoemd dat jonge mensen de werkdruk moeilijk aankunnen en onvoldoende basiskennis hebben. Dat de communicatie tussen onderwijsinstelling en praktijk soms ronduit slecht is en het onderwijs is te breed is en te weinig diepgang heeft.

Inservice
Sommige respondenten pleiten voor terugkeer naar de inservice-opleidingen, vertelt Roedoe. Bij die opleiding werden leerlingen onder de verantwoordelijkheid van de instelling geschoold. ‘Anderen zeggen weer: “Dat moet je niet willen, want werken en leren is te zwaar”.’ Volgens Roedoe is er geen panklare oplossing. ‘Je kunt niet zeggen dat de schuld geheel bij de opleidingen of de instellingen ligt. Over stages zijn de respondenten bijvoorbeeld wel tevreden.’

Aansluiting
‘De tijden zijn veranderd; verpleegkundigen en verzorgenden krijgen zwaardere verantwoordelijkheden, de zorg is complexer en er worden meer technische vaardigheden gevraagd’, stelt Roedoe. ‘Het is nu de vraag wat alle betrokken partijen kunnen doen om de aansluiting met de praktijk te verbeteren.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Foto: stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.