Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verkiezingsprogramma’s vergeleken op thema zorg

Na de verkiezingscongressen dit weekeinde van VVD en D66 zijn alle verkiezingsprogramma's door de leden van de politieke partijen vastgesteld. Een vergelijking op hoofdpunten wat betreft het thema zorg:
Verkiezingsprogramma’s vergeleken op thema zorg

Lees meer artikelen in het dossier Verkiezingen 2012 >>

VVD: Mensen moeten meer zelf gaan betalen voor zorg, het recht op het persoonsgebonden budget (pgb) wordt wettelijk vastgelegd, ziekenhuizen moeten specialiseren, alles uit het basispakket wat niet echt nodig is, niet werkt of waar goedkope alternatieven voor zijn.

PvdA:
Eigen bijdrage ggz terugdraaien, het pgb blijft behouden, een inkomensafhankelijke premie voor het basispakket. Ook de eigen bijdrage en het eigen risico worden inkomensafhankelijk, het liggeld in het ziekenhuis gaat van tafel, geen eigen bijdrage voor de huisarts, medisch specialisten komen in loondienst ziekenhuis.

PVV: Tegen verhoging eigen risico en liggeld in ziekenhuis, rollator blijft in het basispakket, kleinere zorginstellingen en meer taken voor de huisarts. Het aantal managers in de zorg moet met een derde teruggebracht, behoud van verzorgingshuizen.

CDA: Het pgb blijft bestaan, zorg zo veel mogelijk dicht bij huis regelen, basispakket beperken, medisch specialisten komen in dienst van ziekenhuis, geen eigen bijdrage voor de huisarts.

SP: Geen verhoging eigen risico, maar een forse verlaging. Zorgpremies worden inkomensafhankelijk, salarissen van bestuurders worden beperkt, zorg moet zo veel mogelijk in de buurt worden geleverd, het pgb blijft bestaan, enkel nog kleinschalige verpleeghuizen, eigen bijdrage op de ggz wordt teruggedraaid.

D66: Meer zorg in de buurt, behoud van pgb, verhoging van eigen risico met compensatie voor lage inkomens, betalen voor oneigenlijk gebruik van huisartsenpost en spoedeisende hulp, rollator uit het basispakket, buitensporige honoraria van specialisten inperken.

GroenLinks: Zorg moet inkomensafhankelijk worden gefinancierd, salarissen van specialisten inperken, meer zorg in de buurt, behoud van pgb.

Lees ook:

Bron: ANP/ANP-Photo/Robin Utrecht

1 REACTIE

  1. De VVD weet het slimmer te verwoorden dan het CDA: ‘alles wat niet echt nodig is uit het basispakket’ (VVD) tegen ‘basispakket beperken’ (CDA). Vrijwel iedereen is het eens met de VVD formulering en velen zullen de CDA wens negatief beoordelen. Toch bedoelen ze vrijwel hetzelfde. De VVD formulering is onduidelijk en die van het CDA is helder.
    Om goed te kunnen vergelijken zou je per item dezelfde formuleringen moeten gebruiken. In dit geval dus voor beiden “basispakket beperken’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.