Home Sociaal Werker van het Jaar 2018

Ken jij die ene sociaal werker die vol energie en passie zijn of haar vak uitoefent? Die altijd vernieuwende ideeën heeft en voor wie geen brug te ver is? En daar ook nog eens bevlogen over kan vertellen?

Geef hem of haar dan op voor de jaarlijkse verkiezing Sociaal Werker van het Jaar 2018! De winnaar is een jaar lang ambassadeur van het mooie vak van sociaal werker. Je kan ‘jouw’ sociaal werker aanmelden van 4 september tot en met 1 december 2017.

De vakjury selecteert drie genomineerden en bepaalt vervolgens voor vijftig procent wie de winnaar wordt. Gedurende de maand februari staan er drie filmpjes online waarin de genomineerden worden voorgesteld. Kijkers kunnen via een poll aangeven wie hun favoriete sociaal werker is. De stemmers op de filmpjes bepalen, samen met de bezoekers van de Dag van de Sociaal Werker op 14 maart 2018, de overige vijftig procent.

Meer weten over de verkiezing, eerdere winnaars en de procedure? Lees hieronder dan verder of neem een kijkje op de verkiezingspagina van FCB.

Klik hier om een sociaal werker aan te melden voor de verkiezing.


De spelregels

 • De sociaal werker wordt voorgedragen door een collega, leidinggevende, iemand uit het professioneel netwerk, een wethouder of cliënt(en).
 • De voordrager vult het aanmeldformulier in en stuurt zowel minimaal één referentie mee als beschikbare publicaties van en/of over de voorgedragen sociaal werker.
 • De sociaal werker is werknemer van een organisatie die onder de CAO Sociaal Werk (Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening) valt en kan voortkomen uit alle soorten organisaties uit de sector.
 • De titel is bedoeld voor één persoon, het is niet mogelijk een duo/koppel of een team aan te melden.

De criteria

De sociaal werker die wordt voorgedragen:

 • Heeft nieuwe kansen gegrepen in het sociaal werk, zoals een nieuwe rol, thema, aanpak of samenwerking.
 • Is innovatief. Hij/zij heeft iets vernieuwends of anders gedaan wat de inwoners/wijk/cliënten aantoonbaar meerwaarde opgeleverd heeft.
 • Blinkt uit in de competenties zelfstandig, samenwerken, ondernemend, netwerken versterken of verbinden.
 • Is communicatief ingesteld, heeft charisma en kan op een inspirerende manier vertellen.
 • Is geschikt als ambassadeur van het sociaal werk, wil de titel uitdragen en bijdragen als jurylid aan de volgende verkiezing.

Procedure verkiezing

 • Tot en met 1 december 2017 kunnen voordrachten worden ingediend. De aangemelde kandidaten worden voor de uiterste aanmelddatum op de hoogte gebracht van de voordracht.
 • Alle kandidaten worden in het zonnetje gezet.
 • In december worden de namen van drie genomineerden bekend gemaakt door de jury en zij worden vervolgens door FCB begeleid tot aan de verkiezing.
 • In februari kan iedereen online stemmen op filmpjes van de genomineerden.
 • De jury bepaalt gezamenlijk vijftig procent van het eindoordeel. De online poll en stemmen van het zaalpubliek op 14 maart 2018 tellen samen mee voor de andere helft.
 • De winnaar wordt gekozen en bekendgemaakt tijdens de Dag van de Sociaal Werker op 14 maart 2018.
 • De Sociaal Werker van het Jaar 2018 en ook de andere twee genomineerden worden na de verkiezing waar nodig door FCB, de sociale partners en Mariska Overgaag, Sociaal Werker van het Jaar 2017, begeleid in hun rol als ambassadeur.

De prijzen

De Sociaal Werker van het Jaar 2018 is in 2018 een jaar lang ambassadeur van het sociaal werk. Dat houdt in dat de winnaar mogelijk wordt gevraagd voor gastcolleges, lezingen, debatten of (regionale) publiciteit in dat jaar. De winnaar ontvangt 1000 euro om te besteden aan een project in de wijk. Ook mag de winnaar deelnemen aan een scholingsactiviteit naar keuze (ter waarde van 795 euro). De rest van het prijzenpakket blijft nog een verrassing.


Wie bepaalt de winnaar?

De vakjury selecteert drie genomineerden en bepaalt vervolgens voor vijftig procent wie de winnaar wordt. Gedurende de maand februari staan drie filmpjes van de genomineerden online, waarop vervolgens gestemd mag worden. De stemmers  op de filmpjes bepalen, samen met de bezoekers van de Dag van de Sociaal Werker op 14 maart 2018, de overige vijftig procent.

De jury bestaat uit:

 • Voorzitter Marijke Vos (bestuursvoorzitter Sociaal Werk Nederland)
 • Mariska Overgaag (Sociaal Werker van het Jaar 2017, werkzaam bij Kwadraad)
 • Marco van Stralen (supervisor en docent aan de Hogeschool van Utrecht faculteit Maatschappij en Recht)
 • Daniëlle Wiek (bestuurder FNV Zorg en Welzijn)
 • Lizelotte Smits (bestuurder CNV Zorg en Welzijn)
 • Lies Schilder (directeur BPSW)
 • Egbert Oppenhuizen (directeur-bestuurder Stichting Binding, Wijk bij Duurstede)

De verkiezing Sociaal Werker van het Jaar is een initiatief van sociale partners en wordt georganiseerd door arbeidsmarktorganisatie FCB, in samenwerking met Zorg+Welzijn.


Aanmelden

Ken jij die ene sociaal werker die vol energie en passie zijn of haar vak uitoefent? Die altijd vernieuwende ideeën heeft en voor wie geen brug te ver is? En daar ook nog eens bevlogen over kan vertellen? Meld hem of haar dan hier aan voor de jaarlijkse verkiezing Sociaal Werker van het Jaar 2018!


Vorig jaar won Mariska Overgaag de titel

Mariska Overgaag is de huidige Sociaal Werker van het Jaar. Ze werd gekozen op 15 maart 2017 op de Dag van de Sociaal Werker. Mariska is oprichter van Meldpunt Emma (Eerder Melden, Minder Achterstanden). Vanuit EMMA krijgen mensen in een vroeg stadium begeleiding, als hun problemen en schulden nog te behappen zijn. ‘Mensen zijn blij als er iemand van EMMA voor de deur staat. Wij komen niks halen, maar iets brengen.’

Bekijk hier haar filmpje >>

Wat heb je eigenlijk aan zo’n ambassadeurschap? Eerdere winnaars Evalien Verschuren en Antoinet Wijnakker leggen het uit.

Wall of Fame

Wat kenmerkt de sociaal werker en welke eigenschappen heb je nodig om sociaal werk verder te ontwikkelen? Sinds 2009 organiseren Zorg+Welzijn en FCB de verkiezing Sociaal Werker van het Jaar. Leer de winnaars van de afgelopen jaren kennen en hun motivatie.
Bekijk hier de winnaars >>