Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verhoudingen op scherp in Eindhovense ‘prachtwijk’

'Zorg dat inbrekers geen kans krijgen', waarschuwt buurtbewoonster Riet Dolmans (78) de apotheker die juist in de oude buurtwinkel bij haar om de hoek is getrokken. Ze wandelt binnen voor een korte kennismaking. Dolmans woont al haar hele leven in de Eindhovense 'prachtwijk' Doornakkers en toont haar bezoek enthousiast hoe in slechts twee jaar tijd 'bakken met geld' zorgden voor ingrijpende veranderingen in de buurt.
Verhoudingen op scherp in Eindhovense 'prachtwijk'

Want geld is er genoeg, zegt iedereen sinds toenmalig minister Ella Vogelaar de wijk in 2007 aanwees als een van de veertig Nederlandse prachtwijken. Doornakkers in het oosten van Eindhoven, tussen rondweg, spoor en kanaal, is een naoorlogse arbeiderswijk, voorheen vooral voor werknemers van Philips en het nabijgelegen DAF.

Tastbare resultaten
De huidige problemen zijn werkloosheid, onderwijsachterstand, armoede en slechte gezondheid. Heel erg lang kreeg de wijk geen aandacht. Plannen stonden alleen op papier. ‘Er was helemaal niks meer’, zegt Dolmans over de situatie twee jaar geleden. En er gebeurde nog helemaal niets nadat Vogelaar op bezoek was geweest, morden de bewoners. Maar nu halverwege de huidige kabinetsperiode worden de resultaten tastbaar, belooft projectleider Michel Driessen van de gemeente.

Getto
Bouwvakkers werken aan de renovatie van huurwoningen. Aan de rand van de wijk is een prachtig buurtcentrum gebouwd. In het gebouw zit een basisschool, een sporthal, de nieuwe buurtinformatiewinkel, het kantoor van de wijkagent, een sporthal en een ontmoetingsruimte. Gastheer is de Drent Evert Bos die eerst zelf in Eindhoven moest integreren, maar nu de bar exploiteert en voor drie dagen per week in dienst is van de woningcorporatie. Ja natuurlijk, er is al twee keer ingebroken in het nieuwe pand, maar verder krijgt hij alleen maar positieve signalen van de bewoners. ‘Het was toch een soort getto’, zegt hij met Drentse tongval.

De gemeente merkt dat bewoners betrokken raken. Beste voorbeeld zijn de waardebonnen tot 5000 euro voor goede ideeën van de bewoners zelf, zegt projectleider Driessen. De gemeente kreeg 125 voorstellen. Doornakkers krijgt daarvan bijvoorbeeld een voetbalschool, een tennisschool, apparatuur en internet plus een nieuwe vloer voor in het Speeltuingebouw. Veel tijd en geld gaan zitten in werk achter de voordeur, geeft Driessen toe. Hij noemt schuldhulpverlening, leertrajecten en hulp bij tal van privéproblemen.

Moeizaam contact
Problemen en klachten zijn er natuurlijk nog steeds. De werkloosheid is door de economische crisis zeker niet minder geworden, erkent de projectleider. Het contact tussen de oorspronkelijke bewoners en de Turkse gezinnen die in de loop der jaren arriveerden, verloopt ook nog steeds moeizaam, merkt buurtbewoner Dolmans. ‘Dat gaat nog een paar generaties duren’, verwacht ze.

Deprimerende invloed
Ouderen die al hun hele leven in Doornakkers wonen, klagen over de prijs van de kleine zorgappartementen die worden opgeleverd. Ook de koopappartementen die bij de nieuwe school zijn gebouwd, zijn onbetaalbaar voor de bewoners van de wijk. Verder lijken traditionele verhoudingen in korte tijd sterk gepolariseerd. De gemeente beschouwt het vergrijsde en sceptische buurtplatform niet langer als de enige gesprekspartner, zegt Driessen. Nauw betrokkenen vertellen afzonderlijk van elkaar dat het bestuur en met name de voorzitter een ‘deprimerende’ invloed heeft op alle positieve initiatieven.

Schietpartijen
Deze voorzitter ofwel ‘buurtburgemeester’ Cor de Wit drukt zich voorzichtig uit, omdat hij niet negatief maar alleen kritisch wil zijn, legt hij uit. Leefbaar en veilig is de wijk niet geworden, wijst hij op schietpartijen en inbraken afgelopen zomer. Belangrijkste vraag voor de buurtnestor is of al het geld van Vogelaar wel goed terechtkomt. Bij hem in de straat, waar de 73-jarige bijna de jongste is, krijgen de bewoners sterk tegen hun zin het zoveelste trapveldje voor de deur terwijl er geen kinderen in de nabijheid wonen.

Minister Eberhard van der Laan komt binnenkort zijn eerste indrukken opdoen in Doornakkers. Als Cor de Wit zijn kans krijgt, zal hij hem vooral influisteren om in deze moeilijke tijd zorgvuldig op de centen te letten.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: ANP/Foto: ANP/Ilvy Njiokiktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.