Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Veldhuijzen: ‘Nieuwe pgb-regeling niet vaag’

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) begrijpt dat de zorgverzekeraars bezorgd zijn over een nieuwe vergoedingsregeling voor chronisch zieken en gehandicapten.
Veldhuijzen: 'Nieuwe pgb-regeling niet vaag'

Ze praat donderdag met deze verzekeraars die eerder zeiden dat ze geen heil zien in de te vage nieuwe regeling voor chronisch zieken die hun persoonsgebonden budget (pgb) kwijtraken waar ze nu zelf zorg mee inkopen. De verzekeraars missen onder meer duidelijke criteria voor het begrip ‘passende zorg’.

Criteria

Veldhuijzen van Zanten zei woensdag in de Tweede Kamer dat zij beseft dat ze nieuwe dingen van de zorgverzekeraars vraagt. ‘De koepel van zorgverzekeraars heeft mogelijk wat koudwatervrees. Maar ik praat zeker met ze door over de criteria.’ Want, vindt ze: ‘Er zijn geen vage begrippen. Zorgverzekeraars Nederland heeft heel andere aarzelingen.’ Ze rapporteert aan de Kamer over het gesprek. Want ook de Kamerleden willen meer duidelijkheid, ook over de bezwaren van de verzekeraars.

Onvoldragen

De oppositie vindt de reorganisatie van het pgb waarmee de staatssecretaris in 2015 een overschrijding van 700 miljoen euro wil voorkomen nog altijd onvoldragen. ‘We kunnen het mensen niet aandoen om dit in 2012 over ze heen te storten’, stelde Esmé Wiegman (ChristenUnie). PvdA, GroenLinks en D66 vinden ook dat het zo niet gaat. ‘Bijna niemand gelooft er nog in. Als dit zo doorgaat komt er over 5 jaar een onderzoek hoe het zover heeft kunnen komen terwijl toch alle seinen op rood stonden’, denkt Linda Voortman (GroenLinks). Kees van der Staaij (SGP) heeft er een hard hoofd in of mensen met het plan zoals het er nu ligt in 2012 aan de slag zouden kunnen.

AWBZ

Renkse Leijten (SP) riep de bewindsvrouw op terug te keren op haar schreden. Zij bood de staatssecretaris een alternatief dat twijfels bij zorgverzekeraars en mensen met een pgb zou kunnen wegnemen. Leijten wil iedereen die nu een pgb heeft dat laten houden en nieuwkomers zoveel mogelijk passende AWBZ-zorg bieden. ‘Hiermee remmen we de groei van het pgb zonder mensen zorg te ontnemen.’

Mantelzorgers

Veldhuijzen van Zanten voelt daar niets voor. ‘Als iedereen z’n pgb houdt, is dat inclusief de 30 procent die het anders zelf zou oplossen.’Ze zei nu wel toe dat ook mantelzorgers via de nieuwe regeling voor hun inspanningen kunnen worden betaald.

Bron: ANP/ANP-Photo

4 REACTIES

 1. Wat wil men bereiken door het door. Zorgverzekeraars te laten uitvoeren? Het is een illusie om te denken dat zIj de patiënten “kennen”. Het CDA moet de toekomst net als de doelgroepen die H. nieman noemt, met angst en beven tegemoet zien.. Deze doelgroepen zijn gewillige slachtoffers maar gelukkig zijn er mensen die opkomen voor hun belangen!

 2. Lees alle reacties
 3. Wat wil men bereiken door het door. Zorgverzekeraars te laten uitvoeren? Het is een illusie om te denken dat zIj de patiënten “kennen”. Het CDA moet de toekomst net als de doelgroepen die H. nieman noemt, met angst en beven tegemoet zien.. Deze doelgroepen zijn gewillige slachtoffers maar gelukkig zijn er mensen die opkomen voor hun belangen!

 4. Geachte mevrouw Veldhuijzen van Zanten,
  Het kan zeer wel zo zijn dat u de criteria voor de vergoedingsregeling heel helder vindt, maar het feit is dat de Zorgverzekeraarsdie de regeling moeten gaan uitvoeren, dit met u eens zijn.
  Het is net zoiets als een boodschappenlijstje maken, waarvan de winkelier zegt, ik heb geen idee welke producten u wilt kopen.

 5. Verstandelijk gehandicapt, lichamelijk gehandicapt, autistich, psychiatrisch, meer voudig gehandicapt, En helemaal als je nog kind bent….. In deze CDA, VVD en PVV samenleving ben je niet meer welkom! Dat is duidelijk!
  Vroeger was het: Wij bepalen wel welke zorg u krijgt! En nu bepalen het CDA, de PVV en de VVD wie hier welkom is.
  En je zult als kind maar een vlekje hebben….
  Nederland verwordt tot een asociale samenleving. En die oppositie…. Ook daar hebben we niks aan. Maar bij zo’n autistische staatsecretaris is geen enkele oppositie bestand! In de telegraaf las ik dat ze huilbuien heeft en zich gedraagt als een diva.
  Aspergertje?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.