Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel psychische hulp via internet werkt

Veel internethulpverlening werkt, is kosteneffectief en aantrekkelijk voor patiënten. Toch is er ook nog veel werk aan de winkel. Bijvoorbeeld het vergroten van de therapietrouw, de integratie van onlinehulp in de reguliere zorg en de bekostiging van anonieme digihulp.
Veel psychische hulp via internet werkt

Dit en meer staat in het januarinummer van The Journal of Medical Internet Research. Hierin worden de resultaten gepresenteerd van zestien internationale onderzoeken naar de effectiviteit en verspreiding van online preventie en behandeling van psychische problemen.

Schizofrenie
De onderzoeksresultaten geven goed zicht op het heden en toekomstige mogelijkheden van internethulpverlening. Deze hulpvorm is beschikbaar voor bijvoorbeeld depressie en angst. Maar inmiddels ook voor complexere aandoeningen als schizofrenie.

Gedragstherapie
Aan het themanummer werkten veel Nederlandse onderzoekers mee, onder meer van de VU, de Universiteit van Amsterdam, de Radboud Universiteit en het Trimbos-instituut. Zo tonen VU-onderzoekers Lisanne van Warmerdam en collega’s aan dat twee internetinventies voor depressie kosteneffectief zijn. Het gaat hierbij om cognitieve gedragstherapie en oplossingsgerichte therapie, beide met bescheiden therapeutische ondersteuning. Wat betreft de kosteneffectiviteit komt korte oplossingsgerichte internettherapie het beste uit de bus. Dat komt doordat de algemene aard daarvan de interventie geschikt maakt als eerste stap. En daardoor houden therapeuten meer de handen vrij voor mensen met ernstiger symptomen.

Seksueel misbruik
Prof. dr. Alfred Lange en Jeroen Ruwaard (UvA) laten zien dat jongeren die seksueel misbruikt zijn, ook effectief zijn te helpen via internet. Maar uit vrees om hun anonimiteit te verliezen, maken nog maar weinig jongeren daar gebruik van. Dat is jammer, want de jongeren die wél meedoen, maken het hulptraject meestal af en hebben er veel baat bij. Deze hulpvorm anoniem ontvangen is echter geen optie. Dat is namelijk in strijd met de professionele verantwoordelijkheid van de hulpverlener. En het staat betaling door ziektekostenverzekeraars in de weg.

Alcohol
Renske Spijkerman en collega’s (Radboud Universiteit) merken op dat jongens waarschijnlijk meer baat hebben bij online hulp bij overmatig alcoholgebruik dan meisjes. Een korte webbased interventie kan bij 15- tot 20-jarige jongens effectief zijn om het wekelijkse alcoholgebruik in te tomen. Die interventie kan hen ook aanmoedigen om een periode van een tot drie maanden erna gematigder in te nemen. De interventie lijkt niet effectief bij meisjes van dezelfde leeftijd.

Opvoedingsondersteuning
Uit een pilot-studie van Rianne van der Zanden en collega’s (Trimbos-instituut) blijkt dat internet ook hulp kan bieden bij het vergroten van de opvoedingsvaardigheden. De onderzoekers keken naar het effect van KopOpOuders.nl. Dat is een website die online opvoedingsondersteuning biedt aan ouders met stress, psychische en/of verslavingsproblemen. De onderzoekers zijn ‘voorzichtig optimistisch’ over het effect om hiermee psychische problemen bij hun kinderen te voorkomen. Het online programma lijkt de ouders in een vroeg stadium van opvoedproblemen te bereiken. Dat vergroot het welzijn van hun kinderen en de kans dat zij hun opvoedvaardigheden verbeteren. Wel is meer onderzoek nodig naar de korte- en langetermijneffecten van de interventie.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg + Welzijn op Twitter

Bron: Beeld: KopOpOuders.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.