Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrecht legt basis jeugdzorg bij buurtteam

Utrecht wil de basiszorg voor gezinnen die tijdelijk opvoedingsondersteuning nodig hebben onderbrengen bij een buurtteam. Elke buurt in de stad krijgt een aanspreekpunt voor dergelijke jeugdzorg. Achterliggende gedachte is versnippering en onoverzichtelijkheid tegen te gaan door voor elk gezin één plan met één vast aanspreekpunt aan te wijzen.
Utrecht legt basis jeugdzorg bij buurtteam
Foto: ANP

Met de buurtteams is de afgelopen jaren geëxperimenteerd in de wijken Ondiep en Overvecht. Daaruit is gebleken dat dergelijke laagdrempelige basiszorg meer effect heeft en goedkoper is dan de huidige, versnipperde werkwijze, aldus de gemeente dinsdag. De buurtteams moeten vanaf 2015 gaan draaien, als gemeenten zelf verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg.

Verslavingszorg

Het buurtteam helpt een gezin om problemen aan te pakken. Als het om ingewikkelder zaken gaat, kan het team een specialist te hulp roepen of zorgen dat er een doorverwijzing komt naar bijvoorbeeld verslavingszorg of psychiatrie. Mocht het tot gedwongen hulp of uithuisplaatsing van kinderen komen, dan blijft het team betrokken bij elke stap die genomen wordt. Door een teamlid een centrale rol te geven wil de gemeente voorkomen dat talloze hulpverleners langs elkaar heen werken, met soms dramatische gevolgen.

 

Utrecht wil vergelijkbare teams opzetten voor sociale zorg voor mensen in moeilijke situaties. De gemeenteraad beslist in juli over de plannen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.