Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Utrecht gaat werken aan snellere jeugdzorg

Utrechtse jeugdzorgorganisaties slaan de handen ineen voor een betere en snellere jeugdzorg in de provincie. ‘We willen de zorg verbeteren door gezamenlijk indicaties en zorgprogramma’s op te stellen’, zegt Joyce Veul, communicatieadviseur bij de Provincie Utrecht.
Utrecht gaat werken aan snellere jeugdzorg

Door Nienke Schild – Uit een samenwerking van provincie, gemeenten, zorgaanbieders en onderwijsinstellingen is het programma ‘Utrechtse Jeugd Centraal’ gerold. De provincie voert de regie over het programma en stelt hiervoor ruim € 20 miljoen beschikbaar. Het voorstel wordt 19 mei door Provinciale Staten besproken.

Problemen
Aanleiding voor het nieuwe plan is onder andere de toenemende vraag naar jeugdzorg. Daarnaast vinden de partijen dat groepen jongeren met ouders van buitenlandse afkomst onvoldoende bereikt worden en er een relatief grote terugval is in oude problemen. Met het plan moet voortaan de hulpvraag van het kind centraal staan en niet het aanbod van de betrokken partijen. ‘Nu zijn er nog meerdere indicatieorganen. Dat kost veel tijd en is deels dubbelwerk’, verklaart Veul.

Regisseur
Utrecht is niet de enige provincie die kampt met wachtlijsten in de jeugdzorg. Ook andere provincies hebben te maken met dit probleem. ‘Als uitvoerder van de Wet op de Jeugdzorg is de provincie regisseur van de keten,’ legt Veul uit. ‘Maar uiteraard wordt aangesloten bij landelijke ontwikkelingen en stemmen provincies onderling de hoofdlijnen op elkaar af.’

Samenwerking
Gedeputeerde Marian Dekker, verantwoordelijk voor Jeugd, Onderwijs en Zorg, zal een stuurgroep voorzitten, waarin de belangrijkste partners zitten. Daarnaast is het de bedoeling dat een auditgroep met experts het programma jaarlijks doorlicht.

Aanpak
De jeugdzorgorganisaties willen methodes – die in de praktijk hebben bewezen dat ze goed werken – vaker toepassen. ‘Kinderen met ouders van buitenlandse komaf moeten eerder worden bereikt door meer voorlichting en betere preventieprogramma’s ’, vertelt Veul. ‘Nu zijn deze kinderen nog oververtegenwoordigd in repressieve vormen van jeugdzorg, zoals justitiële jeugdinrichtingen.’

Centra voor Jeugd en Gezin
In het kader van de vernieuwingsagenda worden de komende tijd ook in elke gemeente Centra voor Jeugd en Gezin geopend. Dit zijn laagdrempelige voorzieningen waar kinderen, jongeren en ouders terecht kunnen voor vragen over het leven van alledag. Als er problemen zijn, kan Bureau Jeugdzorg snel hulp bieden. Voor kinderen met meerdere problemen, komt er een gezamenlijke aanpak voor de noodzakelijke zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.