Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Uitgelekt: zorgtoeslag volgend jaar stuk lager

De zorgkosten worden komend jaar flink hoger, concludeert de Telegraaf uit nog geheime stukken die morgen met Prinsjesdag pas openbaar worden.
Uitgelekt: zorgtoeslag volgend jaar stuk lager

De stijging van de zorgkosten vloeien voort uit het feit dat de zorgtoeslag duidelijk omlaag gaat. De bezuinigingen hebben volgens de Telegraaf een nivellerend karakter, zodat hoge inkomens meer zullen inleveren dan lage inkomens. 

Consequenties
De consequenties verschillen per inkomensgroep: gezinnen met een modaal inkomen krijgen gemiddeld honderdzestig euro minder per jaar, alleenstaanden krijgen honderd euro minder net als paren met een minimuminkomen. Alleenstaanden met een minimum inkomen zullen het jaarlijks met veertig euro minder moeten doen.

Verlies uitkering
De krant concludeert op basis van de stukken dat gehandicapten en chronisch zieken met een inkomen boven de 31.200 euro per jaar hun recht verliezen op een uitkering via de Wet Tegemoetkoming Chronisch Zieken en Gehandicapten. Zij die meer dan 37.000 euro verdienen moeten extra zorgpremie gaan betalen. Dit kan oplopen tot bijna duizend euro extra.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Stock.xchng

2 REACTIES

 1. Als de Nederlanders die dit kabinet aan een meerderheid hebben geholpen nu nog niet weten wat ze over zichzelf en hun medemensen hebben afgeroepen dan weet ik het niet meer. Ik ben het volledig met de schrijfster hiervoor eens. Zulk zwalkend beleid geeft precies aan wat de karakteristiek is van de stemmers en de lui die het stemgedrag uitvoeren. We krijgen de regering die ons toekomt ,d.w.z. die we zelf gekozen hebben denk ik. Nu zijn wij aan zet en de volgend keer een betere keus maken en niet met onderbuikgevoelens gaan stemmen maar het algemeen welzijn in gedachten nemen als we in het stemhokje staan. Democratie is maar een stap van tirannie verwijderd,het is niet zo’n heel hoge bestuursvorm. het zou beter zijn dat de wijze de leidng heeft. Nu dat kan nog wel even op zich laten wchten denk ik.

 2. Lees alle reacties
 3. Eerst veranderen ze het belasting stelsel.
  En maken een Wtcg tegemoetkoming.
  Nu dit 2 jaar werkt veranderen ze het weer en wordt het weer inkomensafhankelijk.
  Dus weg Wtcg. De zorgtoeslag gaat evenzo naar gezamelijk inkomen zodat de hoogst verdienende partner voor haar zieke partner moet betalen.
  Straks is het risico wel erg groot als je metiemand met een chronische ziekte gaat samen wonen.
  Terwijl er afgesproken wordt: dat iedereen zich in haar eigenonderhoud moet voorzien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.