Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweedeling leidt tot problemen bij kinderen

‘De steeds groter wordende armoede is een belangrijke voorspeller van andere problemen waar kinderen mee te maken krijgen.’ Dat blijkt uit het onderzoek ‘Kinderen in tel 2016’. De kloof tussen gemeenten en tussen wijken wordt groter.
Kinderen-in-Tel
Foto: Kinderen in Tel

‘Zorgwekkend’, noemen de onderzoekers de leefomstandigheden van kinderen die in armoede opgroeien. In ‘Kinderen in Tel 2016’ wordt duidelijk dat gemeenten zich extra moeten inspannen om armoede onder gezinnen met kinderen tegen te gaan. Omdat kinderen die in armoede opgroeien extra kwetsbaar zijn voor andere problemen, zoals achterstand op school, werkloosheid op latere leeftijd en psychische problemen.

Welzijn

‘Kinderen in Tel’ is een initiatief van diverse belangenorganisaties die zich inzetten voor een betere naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag op nationaal niveau. Het onderzoek begint met het databoek: Voor alle gemeenten en provincies in Nederland, zelfs tot op wijkniveau, worden in het databoek de gegevens uit 2013, 2014 en 2015 vergeleken. Daardoor ontstaat een helder beeld van het welzijn van kinderen en jongeren op lokaal niveau.

Kinderen moeten betrokken worden bij het beleid van gemeenten om hun armoede tegen te gaan. Twee kinderrechtenorganisaties doen vier aanbevelingen. In minder dan 5% van de gemeenten kunnen kinderen meepraten. Lees meer>>

Groeiende kloof

In sommige gemeenten waaronder Rotterdam, Heerlen, Amsterdam, Groningen en Den Haag, groeit meer dan twaalf procent van de kinderen onder de 18 jaar op in armoede. In de top-tien van gemeenten waar armoede het sterkst gestegen is, staan vier gemeenten uit de provincie Groningen. Het blijkt verder dat er ‘een groeiende kloof in de samenleving’ is onder kinderen die wel en kinderen die niet in armoede leven. Niet alleen tussen gemeenten is er sprake van een kloof tussen rijk en arm, ook tussen wijken in een gemeente.

Loket

Gemeenten hebben de plicht om toe te dien dat alle kinderen een toereikende levensstandaard hebben. Dat is een van de aanbevelingen uit ‘Kinderen in Tel’. Daarom moeten gemeenten zorgen voor ‘structureel armoedebeleid, waarbij het kind centraal staat’. Gezinnen hebben moeite het juiste loket te vinden voor hulp, daar moeten gemeenten nog extra inspanningen verrichten. Verder kan ongelijkheid tussen kinderen voorkomen worden door het Kindpakket aan te vullen tot een minimaal pakket praktische ondersteuning aan kinderen.

Meer informatie en data in het rapport: Kinderen in Tel 2016>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.