Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede Kamerleden vinden welzijnswerk onderbelicht

Politici van D66, PvdA, GroenLinks, SP, het CDA en ChristenUnie erkenden tijdens een debat over het welzijnwerk dat de sector welzijn te vaak onderbelicht blijft in beleidsstukken. Ook zou welzijnswerk onterecht geschaard worden onder de term zorg of wijkverpleging. Het debat was georganiseerd door vakbond Abvakabo FNV.
Tweede Kamerleden vinden welzijnswerk onderbelicht

Tijdens het debat, waarbij namens D66 Michel Verkouwe aanschoof, namens de SP Nine Kooiman, namens GroenLinks Linda Voortman, Martijn van Helvert (CDA) en namens de PvdA Lea Bouwmeester, ging het ook over de grote veranderingen die nu plaatsvinden in het sociale domein. Marijke Vos, voorzitter van de MOgroep, vindt dat de veranderingen in één brede wet geregeld moeten worden en dat de nadruk moet liggen op preventie.

Preventie
Nine Kooiman (SP) vindt preventie belangrijk, maar kiest niet voor verschuiving van zwaardere (jeugd)zorg naar preventie. ‘Zolang dat aantoonbaar niet goed geregeld is, mag je de zwaardere zorg niet afbreken.’ Lea Bouwmeester (PvdA): ‘wij kiezen nadrukkelijk voor preventie en aanpak in de buurt en trekken daar ook extra geld voor uit.’

Sociale werkers
Dat de PvdA tijdens de verkiezingscampagne alleen wijkverpleegsters noemt, riep ook kritische vragen op tijdens het debat. Bouwmeester zegt daarmee ook de aanpak in de buurt en sociale werkers te bedoelen. Aly van Beek, directeur van MOgroep maakte hierop duidelijk dat noch in het veld, noch in de politiek verpleegsters samenvallen met sociaal werkers. Om te voorkomen dat alleen de duurdere zorg en verpleging alle gelden toebedeeld krijgt, terwijl het juist de bedoeling is dat goedkoper, laagdrempelig sociaal werk meer gaat doen, heeft de MOgroep aangegeven daar na 12 september graag over door te willen praten.

Lees meer over het debat op de website van MOgroep.nl >>

Bron: Mogroep / Foto: ANP Photo, Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.