Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Top-50: Hilversum beste in thuiszorg

Hilversum scoort het hoogst in het Abvakabo FNV onderzoeksrapport "Top 50: Gemeenten en thuiszorg". De bond wil in kaart brengen welke keuzen gemeenten maken als het gaat om de thuiszorg in hun gemeente. Wethouder Jumelet van de gemeente Emmen, die er het slechtst uit kwam, spreekt van een 'flut-onderzoek'.
Top-50: Hilversum beste in thuiszorg
Foto: ANP

Omdat elke gemeente een ander beleid hanteert, verschilt de huishoudelijke zorg ‘enorm’ per gemeente. Dat concludeert Abvakabo FNV, die de 50 grootste gemeenten beoordeelde aan de hand van de huishoudelijke hulp die de gemeente biedt. ‘Gemeenten denken erg verschillend over de signaleringsfunctie, dus of de medewerker aan de bel moet trekken als een cliënt bijvoorbeeld begint te dementeren of ziek is’, zegt bestuurder Lilian Marijnissen van Abvakabo. Zij vindt dat, ‘zeker bij ouderen die geen andere hulp krijgen, voor deze medewerkers een belangrijke taak is weggelegd om erger te voorkomen.’

Hoge score

De gemeente Hilversum scoorde volgens de Abvakabo hoog door de aanvaring met zorgaanbieder Vivium. Hilversum wilde zorgmedewerkers in de gemeente op FWG 15-niveau betaald werden en zorgaanbieder Vivium voldeed niet aan die eis. Uiteindelijk zijn de thuishulpen in een hogere salarisschaal gekomen.

Onderzoek

Abvakabo FNV heeft het onderzoek gebaseerd op acht onderwerpen. De gemeenten konden punten scoren op de volgende thema’s: tarieven, Alfa/PGB, aanbestedingen, cao-VVT, IGZ, signaleren, inzet van vrijwilligers, overname en topsalaris.

De top 5 best scorende gemeenten

1. Hilversum: 27 punten

2. Groningen: 26 punten

3. Den Haag: 24 punten

4. Súdwest-Fryslân: 23 punten

5. Delft: 22 punten

De top 5 slechtst scorende gemeenten

1. Tilburg: 2 punten

2. Emmen: 2 punten

3. Almere: 6 punten

4. Vlaardingen: 11 punten

5. Breda: 11 punten

Flut onderzoek

Wethouder Henk Jumelet van Emmen noemt op de website van het Dagblad van het Noorden het onderzoek van vakbond Abvakabo FNV naar de thuiszorg een ‘flutonderzoek’. Hij eist rectificatie maar de FNV-bond peinst daar niet over.

De gemeente Emmen is volgens de Abvakabo een van de slechtste gemeenten van Nederland op het gebied van thuiszorg. Maar de feitelijke gegevens waarop de bond dat baseert kloppen niet, stelt Jumelet. ‘Ze stellen dat wij een tarief betalen van 15,85 euro maar dat tarief betalen we helemaal niet. We hebben tarieven van 17,70 euro en 21,50 euro. Ze suggereren dat wij de CAO niet toepassen en dat we de thuiszorg door alfahulpen laten doen, maar dat is feitelijk ook onjuist. Onze gemeenteraad heeft drie jaar geleden al uitgesproken dat wij alleen met mensen in loondienst werken.’

Slechtste gemeenten

De twee slechtst scorende gemeenten zijn herhaaldelijk in het nieuws geweest. De gemeente Emmen is het symbool voor loondump in de thuiszorg geworden, vermeldt FNV in het onderzoek. Een cliënt in Emmen heeft een rechtszaak aangespannen. Hij was geïndiceerd was voor 4,5 uur huishoudelijke hulp lichte en zware huishoudelijke werkzaamheden en voor wasverzorging. De gemeente voorzag alleen in tweeënhalf uur schoonmaakwerk. Volgens de rechter voldeed Emmen hiermee niet aan de regels voor het bieden van thuiszorg. Tilburg scoorde slecht door de invoering van de alfacheque.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.