Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Toezicht op ‘homotherapie’ verscherpt

Zorgverzekeraars en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaan extra scherp toezien op zogeheten 'christelijke homotherapie' waarbij homo's en lesbiennes hun seksuele gevoelens leren onderdrukken.
Toezicht op 'homotherapie' verscherpt

Volgens belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is het onacceptabel dat een dergelijke behandeling wordt verpakt als een deugdelijke diagnose, bijvoorbeeld een jeugdtrauma, waardoor ze volledig is verzekerd. Dat meldden de instanties dinsdag na berichtgeving in Trouw.

Ziekte
De zorgverzekeraars vinden dat er ook een rol is weggelegd voor het College voor Zorgverzekeringen om de therapie, die veelal door orthodox-christelijke organisaties wordt aangeboden, stevig tegen het licht te houden. Niet alleen orthodoxe-christenen denken dat homoseksualiteit valt te genezen. Ook in het jodendom wordt homo zijn vaak gezien als een ziekte. Onder meer opperrabbijn Aryeh Ralbag van de Joodse Gemeente Amsterdam heeft een verklaring ondertekend waarin staat dat homoseksualiteit niet is aangeboren en kan worden genezen, meldde de Volkskrant dinsdag.

Opheldering
Rabbijn Lody van de Kamp, vertegenwoordiger in het Zevenmanschap, de Amsterdamse klankbordgroep om discriminatie te bestrijden, heeft inmiddels om opheldering gevraagd. ‘Homoseksualiteit is geen ziekte en hoeft niet te worden genezen’, zegt hij. Van de Kamp vindt de ondertekening van de verklaring door opperrabbijn ‘niet verstandig’ en is het ook niet eens met de verklaring waarin homoseksualiteit als veranderbaar wordt gezien.

Schadelijk
Voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam neemt scherp afstand van de verklaring. ‘Homo’s veranderen in hetero’s is echte onzin en schadelijk voor de geestelijke gezondheid,’ zegt hij. ‘Ook uit wetenschappelijke hoek is er geen enkele onderbouwing dat zogenaamde ‘therapie’ kan werken.’

Bron: ANP / Foto: ANP

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.