Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tinybot ondersteunt dementerenden en familie

Tessa heet de sociale robot die herinneringen deelt met mensen met dementie en hun familie. Tinybots in de zorg heeft de Rotterdamse Startersprijs gewonnen.
tinybot
Via een app kun je bij de robot herinneringen en muziek invoeren - Foto: tinybots.nl

Tinybots zijn kleine, sociale robots die inzetbaar zijn om herinneringen te delen, muziek af te spelen en activiteiten voor te stellen. Mensen met dementie en hun familie hebben daar veel baat bij, zo blijkt uit een project in Rotterdam.

Robot

De ontwikkelaars van tinybot, Wang long Li en Robert Paauwe, hebben de robot zo ontwikkeld dat je via een app bij de robot herinneringen en muziek kunt invoeren. Tessa, zo is de tinybot genoemd, meldt met vriendelijk stem de herinneringen en speelt de muziek af. Wanneer het een tijdje stil is in huis, stelt Tessa bijvoorbeeld een wandeling voor.

Dementie

Tessa kan helpen, aldus de ontwikkelaars, om de onzekerheid en de stress die mensen met dementie overvalt, weg te nemen. ‘Mensen raken zichzelf langzaam kwijt. Ze verdwalen in een bekende omgeving en vergeten vaak simpele dingen zoals eten of drinken’, zegt Wang Long Li.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.