Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Time out nodig voor mensen met schulden

Er moet snel een maatregel komen van de overheid om te voorkomen dat mensen in de schuldhulpverlening te maken krijgen met een opeenstapeling van schulden. Dat is de eis van de Tweede Kamer aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken.

De adempauze voor mensen met hoge schulden is bedoeld om deze mensen de mogelijkheid te geven een goed traject in de schuldhulpverlening af te spreken, zonder dat de lopende schulden zich opstapelen. Vooral de overheid zelf werkt mee aan de opstapeling van schulden. Bijvoorbeeld door te hoge toeslagen op te leggen of door gemeentelijke belastingen die schuldenaars niet kunnen betalen.

De Nationale ombudsman is in oktober vorig jaar een onderzoek gestart naar de ervaringen van burgers die in de gemeentelijke schuldhulpverlening zitten. Biedt de gemeente een alternatief als mensen niet in de schuldhulpverlening kunnen komen? Lees meer>>

Adempauze

De adempauze is bedoeld om orde op zaken te stellen en een goed schuldhulpverleningstraject af te spreken, voordat nieuwe schuldeisers zich kunnen melden. ‘Zes maanden ‘time-out’ kunnen helpen om de boel weer op de rit te krijgen’, zei CU-Kamerlid Carola Schouten gister tijdens het Kamerdebat. Volgens haar kampt een op de vijf huishoudens in Nederland met grote schulden.

Landelijke wet- en regelgeving rond armoede en schuldhulpverlening is veel te ingewikkeld en werkt vaak zelfs averechts, zeggen VNG, Divosa, NVVK en MOgroep. De organisaties boden de Tweede Kamer een pamflet aan met een aantal vergaande concrete maatregelen om armoede en schulden beter te voorkomen, signaleren en beperken. Lees meer>>

Moratorium

Vijf jaar geleden heeft de Kamer al gezegd dat een dergelijk ‘moratorium’ (adempauze) voor schuldenaars geregeld moest worden. Staatssecretaris Klijnsma zei dat ze in september de vereiste maatregel aan de Tweede kamer wil voorleggen.

Woonlasten

Dat steeds meer mensen problematische schulden hebben, blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving. Het planbureau onderzocht hoeveel huishoudens een zogeheten ‘betaalrisico’ hebben. Dat is het risico dat een huishouden op een gegeven moment de maandelijkse woonlasten niet meer kan betalen omdat hun inkomen ontoereikend is. Voor steeds meer huurders is het moeilijk om elke maand de huur en andere kosten voor levensonderhoud op te brengen. Een half miljoen huurders (18 procent) kan met moeite aan de verplichtingen voldoen. Sinds 2012 is dit met 5 procent gestegen.

Minima

Het zijn volgens het PBL vooral de absolute minima die in de knel zitten. In 2015 dreigde bijna de helft van alle huurtoeslaggerechtigden met een inkomen onder het sociale minimum in de betalingsproblemen te komen. Mensen die huurtoeslag krijgen, hebben minder moeite de huur op te brengen. Toch is dit percentage (11 procent) wel verdubbeld ten opzichte van 2012. Dit komt volgens het planbureau voor een deel door beleidsveranderingen: huurders betalen een groter deel van de huur zelf. Daarnaast hebben corporaties de mogelijkheid om de huren sterker te laten stijgen dan de inflatie.

Meer dan 100.000 huishoudens hebben betalingsachterstanden. Sociaal werkers die in de frontlinie staan van de maatschappelijke ondersteuning zijn bezorgd over het groeiende armoedeprobleem en de schuldenproblematiek. In dit dossier staan artikelen over schuldhulpverlening, hoe schulden op te lossen en schuldenaren te motiveren, over de schuldsanering, armoede en problemen met uitkeringen. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.