Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Thuiszorg staakt in Rotterdam

Ongeveer 200 stakende thuiszorgwerkers en sympathisanten staakten dinsdag voor het Rotterdamse stadhuis tegen wat ze de afbraak van de thuiszorg noemen. Ze vinden dat er voldoende geld moet komen voor betaling van de medewerkers en kwaliteit van de zorg.
Thuiszorg staakt in Rotterdam

In totaal schreven zich 150 stakers in bij de Abvakabo FNV die de demonstratie organiseerde. Het gaat om demonstranten van de thuiszorgorganisatie Faveo in Rotterdam. De medewerkers daar kregen eerder te horen dat ze kunnen kiezen voor ontslag of aanzienlijk minder salaris.

Boos
Ook zorgwethouder Marco Florijn (PvdA) van Rotterdam is daar boos over: ‘Zo ga je niet met mensen om.’ Door de stakers wordt hij als de kwade genius gezien, omdat er volgens de Abvakabo FNV veel te weinig geld zou zijn voor de thuiszorg. Florijn wijst op zijn beurt naar de werkgever die deze actie heeft uitgevoerd.

Werkgeverschap
Florijn benadrukte op de stoep voor het stadhuis dat hij staat voor goed werkgeverschap. Als daar geen sprake van is, krijgen deze organisaties niet de opdracht om thuiszorg in de Maasstad te leveren.

Arbeidsmarkt
Rotterdam wil, net als andere steden, dat een deel van het bedrag waarvoor een thuiszorgorganisatie werk aanneemt, wordt gebruikt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Het werk dat deze mensen moeten doen is aanvullend op de thuiszorg; dus geen thuiszorgwerk, maar wel klusjes als boodschappen doen, iets kleins in huis repareren tot praatje komen maken.

Salarissen
Toch denken de stakers en de Abvakabo FNV dat die eis leidt tot verschraling van de salarissen van de thuiszorgmedewerkers. Daarover gaat Florijn samen met de vakbond aan tafel zitten om tot een vergelijk te komen. Bij de demonstratie waren Tweede Kamerleden van PvdA, SP en GroenLinks aanwezig om de stakers een hart onder de riem te steken.

Bron: ANP/ANP-Photo/Evert-Jan Daniels

1 REACTIE

  1. Ik begrijp niet goed wat dhr florijn nu wil. Een nieuwe laag medewerkers die boodschappen doet en klusjes, deze mensen moeten hiervoor dan een salaris krijgen. Dit soort werk (boodschappen) wordt toch al gedaan door de reguliere thuiszorg hulp. Hier valt dus werk weg. Hierdoor heeft de instelling minder werk voor de thuiszorghulpen die al in dienst zijn, dus kunnen er weer een aantal worden ontslagen. Later zullen ze dan weer aangenomen worden omdat ze onder de doelgroep vallen die dhr florijn aan werk wil helpen. Ik neem aan dat de reguliere thuiszorg hulp tijdens haar/zijn werkzaamheden ook een praatje maakt, moet daar nu een apart iemand voor langsgaan.Kleine klussen in huis kunnen clienten vaak laten doen voor een laag tarief door allerlei klussendiensten die thuiszorginstellingen aanbieden als je lid bent van die vereniging. Zoals ik het opvat zullen er dus nog meer thuiszorgmedewerkers bij eenzelfde client langsgaan, en clienten zien nu al zoveel verschillende gezichten. Een waszuster, een wondzuster, een opruimzuster en nu ook een boodschappen en praatjes maak zuster.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.