Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tevredenheid samenwerking tussen hulpverleners en familieleden

De samenwerking tussen hulpverleners en familieleden in (F)ACT-teams wordt vaak positief beoordeeld. Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut dat zij deed in opdracht van Stichting Koningsheide en het ministerie van VWS. Voor het onderzoek is gekozen voor twee teams waarvan bekend is dat ze familieondersteuning als speerpunt hebben.
Tevredenheid samenwerking tussen hulpverleners en familieleden

(F)ACT-teams zijn teams bestaande uit meerdere disciplines. Dit zijn onder andere een psychiater, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, een maatschappelijk werker en een verslavingsdeskundige. Samen bieden zij een intensieve vorm van zorg die tijdelijk wordt verleend aan cliënten. Het doel is om ze zo op weg te helpen naar de reguliere geestelijke gezondheidszorg of ter voorkoming van opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Een cliënt staat niet bij één persoon onder behandeling, maar bij een geheel team.

Waardering
Uit het onderzoek blijkt dat familieleden en hulpverleners overwegend positief zijn over het onderlinge contact met de (F)ACT-teams. Familieleden waarderen het dat zij bij gesprekken aanwezig mogen zijn, dat zij de voortgang met hulpverleners kunnen bespreken en dat er een vaste contactpersoon is die zij kunnen benaderen als er problemen zijn.

Belemmering
De familieleden uiten ook kritiek in het onderzoek. Een aantal factoren belemmert volgens hen de samenwerking in de praktijk. Hulpverleners hebben soms te weinig tijd of zien te weinig noodzaak voor contact. Verder zijn sommige familieleden terughoudend, omdat zij de zorg niet aankunnen of omdat zij ooit negatieve ervaringen met hulpverleners hebben gehad. Ook komt het voor dat cliënten geen toestemming geven voor contact, bijvoorbeeld als zij een slechte relatie hebben met hun familie.

Aanbevelingen
Verder blijkt dat het contact tussen familie en hulpverlening vooral gericht is op uitwisselen van informatie en minder op het gezamenlijk bereiken van (rehabilitatie)doelen van de cliënt. In het rapport worden daarom aanbevelingen gedaan voor GGz-teams en hulpverleners om de samenwerking met en betrokkenheid van familieleden te verbeteren.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: Trimbos Foto:ANP/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.