Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Taalproblemen Berbers ontstaan bij moeders’

Als Marokkaanse Berberkinderen in Nederland het moeilijk hebben met abstracte taal, komt dat niet zozeer doordat ze thuis een andere taal spreken dan op school. De oorzaak is eerder te zoeken bij de laaggeletterdheid van hun moeder. Dat concludeert taalkundige Mohammadi Laghzaoui in het onderzoek waar hij vrijdag in Tilburg op promoveert.
‘Taalproblemen Berbers ontstaan bij moeders'

‘Moeders die hoogopgeleid en hooggeletterd zijn, gebruiken thuis meer abstracte taal. Hun kinderen nemen dat over’, aldus Laghzaoui dinsdag. Juist het taalniveau van de moeder is belangrijk, omdat die doorgaans de grootste rol speelt in de opvoeding.

Taalontwikkeling
Laghzaoui, zelf ook een Marokkaanse Berber, volgde een aantal kinderen drie jaar lang, van hun derde tot hun zesde, en keek hierbij naar hun taalontwikkeling. ‘Abstracte of academische taal gebruik je als je het hebt over onderwerpen die verder gaan dan het concrete hier en nu. Bijvoorbeeld als een kind wil uitleggen hoe de tafel er thuis uitziet: groot en groen en rechthoekig.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-photo

1 REACTIE

  1. Helaas geldt dit niet alleen voor Marokkaanse Berberkinderen. Alle kinderen met een laagopgeleide of laaggeletterde moeder hebben hier last van.
    Dat Berberkinderen ook heel lang moeite hebben met de juiste uitspraak in het Nederlands komt doordat ze de klanken van de moeder al overnemen als ze nog feut zijn. Moeders en kinderen zijn het beste gebaat bij het spreken van de Nederlandse en hun eigen taal ook als een kind nog niet geboren is. Tweetalig opvoeden is de juiste manier, ander blijven kinderen een achterstand houden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.