Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Stop instroom dure cao sociale werkplaatsen’

Het kabinet zou geen nieuwe gehandicapte werknemers meer moeten toelaten tot de huidige regeling voor sociale werkplaatsen wegens de relatief dure cao. Dat stelt de zogenoemde commissie-Westerlaken donderdag in een advies dat is gevraagd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en brancheorganisatie Cedris van sociale werkplaatsen.
'Stop instroom dure cao sociale werkplaatsen'

Nieuwe instroom en mensen op de wachtlijst voor de sociale werkvoorziening moeten volgens de commissie net als mensen in de bijstand en Wajong straks onder nieuwe, strengere Wet werken naar vermogen (Wwnv) vallen. Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) is nu nog van plan mensen op de wachtlijst en personen die alleen aan de slag kunnen in een beschutte werkomgeving, te ontzien.

Gouden kooi
De commissie waarschuwt voor de cao van de sociale werkvoorziening met ‘relatief hoge salarissen’ (gemiddeld 120 procent van het minimumloon) en een goed pensioen. De sociale werkplaats is hierom eerder al een ‘gouden kooi’ genoemd. In de Wwnv wordt de beloning maximaal het minimumloon.

Bijstand
De VNG en Cedris hebben deze zomer voormalig CNV-voorman Anton Westerlaken gevraagd met zijn commissie onderzoek te doen naar de plannen van De Krom. Hij wil in 2013 de sociale werkplaatsen samenvoegen met de bijstand en Wajong, voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn. Dat moet 1,8 miljard euro aan bezuinigingen opleveren.

Werkloos
VNG en Cedris hebben altijd gezegd dat er te weinig geld overblijft om werklozen en werkzoekenden met een beperking aan een baan te helpen. Dit komt niet alleen door bezuinigingen. Maar ook omdat het minderheidskabinet heeft toegezegd aan gedoogpartner PVV dat aan rechten van huidige werknemers van sociale werkplaatsen niet wordt getornd. Deze loonkosten zouden een groot deel van het budget opslokken.

Rechten
Dit bevestigt de commissie-Westerlaken. Dat veel geld opgaat aan gegarandeerde rechten wordt ‘een vorm van kannibalisering’ genoemd die contraproductief zou zijn voor het doel van De Krom om meer mensen met een beperking aan een ‘gewone’ baan te helpen.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-photo

4 REACTIES

 1. Anton bedoelt het goed.
  Dat de mensen die via de wsw werken boos worden om wat hij zegt, dat begrijp ik wel.
  Anton kijkt naar het grote geheel.
  Hij wil het betaalbaar houden.
  Dat Anton zelf vele malen meer verdient dan een modaal salaris dat is voor Anton niet meer dan een futiliteit.
  Professionele voetballers verdienen meer dan Anton.
  Anton ga door met jouw goede werk !

 2. Lees alle reacties
 3. Hallo mensen, hierbij een reactie op wat de heer Westerlaken heeft onderzocht, de topsalarissen in de wsw wordt verdiendt door het kaderpersoneel, (die veelal niet behoren tot de doelgroep) en niet de gewone wsw-ers, want mensen die nu instromen hebben de eerste vijf jaar gewoon loon op basis van het wettelijk minimuim. De heer Westerlaken gunt de Wsw doelgroep, geen recht op een geijkwaardig leven net als ieder ander, heeft hij wel eens gehoort van maatschappelijke verantwoordelijkheid in de maatschappij, of is hij dat sinds zijn aftreden als voorzitter van de vakcentrale CNV, dit snel vergeten, om zodoende nu geld te gaan verdienen. Met het plegen van zogenaamde onderzoeken, waarvan hij de feiten denkt te kennen.
  Met vriendelijke groet,
  Wilfried Klein Avink
  medewerker SW bedrijf Hameland

 4. Ik weet niet waar deze commissie-Westerlaken mee bezig is ,,, te dure cao ?? ,,, moet je na de voorzitter zijn eigen salris eens kijken ,,, 4 x de balkenende norm … dat anton zich maar bezig gaat houden met al die onnodige bureaucratie ,,, en die te dure cao is zeker in kader leiding gevenden … en al die bureau luilakken
  als hij nou een,s eerlijk en zegt dat het normaal was dat al die bedrijven in het verleden makkelijk mensen zonder handicap makkelijk op de sociale werkplaatsten konden dumpen … kijk dan is deze man eerlijk .. nee hij werkt graag mee aan de uitroeing van opgebouwde beschermde rechten ….

 5. Gewone banen met een inkomen lager dan 120% van het minimuminkomen komen alleen nog voor bij jongeren, volgens mij.
  In Rotterdam kan je in veel wijken niet meer komen wonen zolang je inkomen lager is dan 120% van het minimuminkomen. Dus in Rotterdam zouden de mensen die vallen onder de nieuwe en strengere wet zich niet meer kunnen vestigen.
  Loonkosten vormen altijd minimaal 80% van het totale budget. De sociale werkplaatsen vormen hier geen uitzondering op. De suggestie die uitgaat van de adviezen van de voormalige vakbond (!)voorman vind ik dan ook walgelijk!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.