Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stichting Pyxis moet alle zorg staken

Stichting Pyxis uit Zeist moet alle activiteiten onmiddellijk staken, omdat ze onverantwoorde zorg levert en cliënten in gevaar brengt. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vrijdag laten weten aan de zorginstelling, op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Stichting Pyxis moet alle zorg staken

Eerder deze week moesten al twee locaties sluiten van Pyxis vanwege wantoestanden. Omdat toen niet duidelijk was waar de andere zorglocaties zich bevonden en het bestuur alle medewerking weigerde, is de IGZ verdergegaan met onderzoek. Op basis van dat onderzoek op nog twee locaties is tot algehele sluiting besloten.

Altrecht en Kwintes
De cliënten worden opgevangen bij de GGZ-instellingen Altrecht en Kwintes. Die nemen de zorg over. Het is niet precies duidelijk hoeveel cliënten het zijn, omdat de directie geen administratie wil overleggen aan de IGZ. Daar gaan ze uit van 12 tot 20 mensen. Ook het aantal medewerkers is onduidelijk.

Maatschappelijke verwaarlozing
Volgens de inspectie is er bij de stichting sprake van maatschappelijke verwaarlozing. Cliënten werden door Pyxis ondergebracht in vervuilde ruimtes, slooppanden en zelfs op campings. Inspecteurs troffen mensen aan in smerige en overvolle kamers waar de ramen geblindeerd waren met doeken. Steevast zaten de cliënten zonder accurate zorg en begeleiding. Ook liet de stichting na het overlijden van een cliënt te melden. De toedracht van dat overlijden wordt nog bekeken.

Onderzoek IGZ
Omdat de directie alle medewerking weigert, gaat het onderzoek van de IGZ verder. De vier nu onderzochte locaties konden snel getraceerd worden, maar een deel van de verontrustende meldingen die binnenkwamen tijdens het onderzoek, wordt nog nagetrokken.

Bron: ANP / Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.