Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Start Week van de Alfabetisering

Laaggeletterdheid is in Nederland nog altijd aan de orde van de dag. Zo'n anderhalf miljoen mensen hebben moeite met lezen en schrijven. Tijdens de Week van de Alfabetisering, die vandaag start, wordt uitgebreid aandacht besteed aan dit probleem.
Start Week van de Alfabetisering

Volgens Margreet de Vries, directeur van Stichting Lezen & Schrijven, is het belang van lezen en schrijven te lang voor lief genomen. ‘Net als in veel westerse landen is ons onderwijssysteem in principe goed. Daarom denken mensen al snel dat het wel goed zit met de taalvaardigheid. De rol van ouders en werkgevers wordt snel vergeten. Lezen en schrijven is iets dat je constant moet bijhouden. Het is belangrijk dat ouders hun kinderen elke dag minstens vijftien minuten voorlezen.’

Taboe
De Week van de Alfabetisering is in het leven geroepen omdat laaggeletterdheid voor velen nog een onbekend probleem is. De Vries: ‘Het is een taboe. Door de bekendheid te vergroten, kunnen we dat doorbreken. Met deze week sporen we mensen aan om iets te doen aan lees- en schrijfproblemen. Ook de huisarts kan bijvoorbeeld iemand met lees- of schrijfproblemen doorverwijzen.’

Prinses Laurentien
Tijdens de actieweek vinden bijna 200 activiteiten plaats in het hele land. Donderdag verbreken ruim 35.000 kinderen, verspreid over honderden plaatsen, het nationaal voorleesrecord door tegelijk uit het boek Geel gras van Simon van der Geest voor te lezen. Samen met prinses Laurentien en demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt zetten 1500 kinderen het record kracht bij vanuit het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

15 minuten
Het kinderevenement is ook de aftrap van de campagne ‘Lees 15 minuten’. Daarin adviseert Stichting Lezen & Schrijven jong en oud om dagelijks een kwartier te lezen om de taal- en leesontwikkeling te helpen en laaggeletterdheid te voorkomen.

Frans Bauer
‘Iedereen is verantwoordelijk voor de aanpak van laaggeletterdheid’, vindt De Vries. ‘Stichting Lezen & Schrijven stimuleert laaggeletterden om het probleem aan te pakken. Dat doen we bijvoorbeeld door voorlichting op bedrijven, bij gemeenten en scholen. Twee jaar geleden is ‘Forum A tot Z’ opgericht met daarin 28 bekende Nederlanders zoals Frans Bauer, Humberto Tan en Daphne Deckers. Vandaag lanceren zij de site www.uaanzet.nl waarmee zij mensen aansporen aan de slag te gaan.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/foto: Lex van Lieshout/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.