Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

STAP-budget: op is op

Ook wie onder de Participatiewet valt, kan straks gebruikmaken van STAP, de Stimulans ArbeidsmarktPositie. Dit scholingsbudget van 1.000 tot 2.000 euro per persoon gaat de huidige fiscale scholingsaftrek vervangen. Zo’n 100.000 tot 200.000 mensen kunnen per jaar gebruikmaken van de nieuwe regeling. Eén nadeel: op is op.

Wie het eerst komt, het eerst maalt. Dat is het uitgangspunt bij dit nieuwe persoonlijke ontwikkelbudget, waarmee de overheid wil stimuleren dat mensen zich hun hele leven lang blijven ontwikkelen. Als het jaarbudget is uitgeput, gaat de kraan echter dicht en worden nieuwe aanvragen niet meer toegekend voor dat jaar. Dit zou teleurstelling kunnen betekenen voor wie net achter het net vist met zijn online aanvraag. ‘Het is lastig om dat al aan te geven, want we weten natuurlijk niet hoe populair dit gaat worden’, aldus een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Participatiewet

De Participatiewet, die per 2015 is ingevoerd, is bedoeld om mensen met een arbeidsbeperking weer aan de slag te helpen. Als zij daarbij scholing nodig hebben, kunnen ook zij dus straks een beroep doen op STAP. ‘Ja, de regeling is bedoeld voor iedereen’, aldus de woordvoerder. Voorwaarde is wel dat je geen recht hebt op studiefinanciering of andere vormen van publieke financiering van onderwijs, aldus de brief van ministers Koolmees (SZW) en Van Engelshoven (OCW) aan de Tweede Kamer. Je moet ook een cursus of opleiding kiezen die aan de STAP-normen voldoet. In de kamerbrief worden voorbeelden gegeven van scholing die in aanmerking komt. Denk aan door OCW erkende diploma’s en certificaten, mbo-opleidingen, EVC-procedures of bedrijfsopleidingen.

Nog nieuw

Bij de Participatiewet ligt de sleutelrol voor ondersteuning bij de gemeenten. Een rondje langs een aantal gemeenten levert nog slechts uiterst voorzichtige reacties op. ‘Dit is erg nieuw, we moeten nog even zien hoe dit uitpakt en wat dit betekent voor de mensen die onder de Participatiewet vallen’, is een veelgehoorde reactie.
SZW benadrukt overigens dat STAP geen bezuiniging is. ‘Het bedrag dat we nu uitgeven aan scholingsaftrek via de Belasting wordt rechtstreeks hiervoor ingezet’, aldus een woordvoerder. Het totaalbedrag voor STAP is 200 miljoen euro. De hoogte van het maximumbedrag per aanvraag (tussen 1.000 en 2.000 euro) moet nog worden vastgesteld. Een voordeel van de regeling is dat je als student het geld niet eerst hoeft voor te schieten, want het wordt rechtstreeks aan de opleider betaald.

Jaar nodig

De ministers verwachten dat ze langer dan een jaar nodig hebben om de regeling op te zetten. Er moet ondermeer een website komen, waar je de aanvragen kunt doen. Daarom zal STAP niet op 1 januari 2020 al kunnen ingaan. Dit betekent dat de huidige belastingaftrek volgend jaar nog gehandhaafd blijft. Die regeling houdt in dat individuele belastingplichtigen de kosten voor een opleiding voor een (toekomstig) beroep mogen aftrekken van hun inkomstenbelasting, al dan niet aanvullend op private leerbudgetten. Omdat uit evaluatie blijkt dat dit belastingvoordeel onvoldoende scholing stimuleert, willen de ministers het met STAP op een andere manier proberen. Dit publieke leer- en ontwikkelbudget biedt mogelijkheden om in te kunnen spelen op veranderingen op de arbeidsmarkt. Het doel is dat mensen beter inzetbaar blijven.

Meer informatie over het STAP-budget is hier te vinden >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.