Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Speciale ov-chipkaart voor blinden in de maak

Blinden en slechtzienden kunnen vanaf begin volgend jaar ook in de trein gebruikmaken van een speciale ov-chipkaart. Ze hoeven dan niet meer in- en uit te checken op de perrons, maar kunnen hun reis thuis achter de pc via internet of telefonisch boeken. Dat melden de Nederlandse Spoorwegen.
Speciale ov-chipkaart voor blinden in de maak

Blinden en slechtzienden kunnen voor 10 euro per maand al met een aangepaste ov-chipkaart reizen met bus, tram en metro. Betalen hoeft dan niet per rit, maar gebeurt via een maandelijkse automatische afschrijving. Vanaf begin 2013 voeren NS en alle andere vervoerders op het spoor nu ook een aparte chipkaart voor deze doelgroep in.

Alternatief

Eind volgend jaar wordt het papieren treinkaartje afgeschaft. Belangenorganisaties van blinden en slechtzienden vroegen daarom enige maanden geleden al om een goed alternatief. ‘NS en andere spoorbeheerders hebben geregeld overleg met de belangenorganisatie Viziris’, aldus een NS-woordvoerder.

Poortje
‘De huidige ov-chipkaart blijkt voor blinden en slechtzienden vaak problemen op te leveren. Wie ’s avonds alleen op een klein station staat, heeft nog wel eens moeite de poortjes voor in- en uitchecken te vinden. Dan ben je heel kwetsbaar’, aldus de zegsman. ‘En bij een poortje is bovendien niet altijd duidelijk of de piep die ze horen door hun eigen kaart komt of door die van een medereiziger. Je loopt dan het risico onbedoeld zwart te rijden.’

Bron: ANP/ANP-Photo/Robin Utrecht

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.