Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SOS-arts bij onbereikbaarheid eigen huisarts

Mensen die acuut een huisarts nodig hebben maar hun eigen dokter niet kunnen bereiken, kunnen vanaf 1 september een beroep doen op een oproepdokter. Na een telefoontje naar ‘SOS-huisarts’ staat er binnen de kortste keren een op de stoep. Een landelijk netwerk van circa zevenhonderd huisartsen moet daarvoor zorgen.
SOS-arts bij onbereikbaarheid eigen huisarts

Landelijke centrale
SOS-huisarts wil 24 uur per dag, zeven dagen per week, kwalitatief goede huisartsenzorg te bieden. Een landelijke telefooncentrale verwijst de dokters naar alle delen van het land. Arnold Verhoeven, initiatiefnemer van SOS-huisarts, zegt eerst in drie of vier regio’s te beginnen met deze nieuwe zorgservice. Het alarmnummer wordt kort vóór 1 september openbaar gemaakt.

Aanleiding netwerk
Bij het netwerk zijn zowel parttime dokters, gepensioneerde of vervroegd uitgetreden dokters als artsen die staan ingeschreven bij een medisch uitzendbureau aangesloten. Volgens Verhoeven bestaat er ‘grote onvrede over de medische zorg in Nederland’ en is gebaseerd op het voorbeeld van SOS-Médicins in Frankrijk.

Frans voorbeeld
Ook daar is zo’n netwerk van dokters actief die permanent oproepbaar zijn. ‘In Frankrijk ontvangen zij, op een bevolking van 60 miljoen inwoners, jaarlijks vier miljoen oproepen en voeren zij ongeveer 3 miljoen visites uit’, zegt Verhoeven in de Telegraaf.

Onbereikbaarheid
Veel Nederlanders ergeren zich aan het feit dat hun huisarts vaak onbereikbaar is. Met bijvoorbeeld een ziek kind met hoge koorts, lopen zij nogal eens vast op een antwoordapparaat van een huisartsenpost dat weer naar een ander antwoordapparaat doorverwijst.
(Bronnen: ANP en de Telegraaf)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.