Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociaal wijkteam doet het beter, jeugdhulp blijft lastig

Het is de eerste keer sinds de decentralisatie van de Wmo in 2015 dat de waardering voor het sociaal wijkteam is gestegen. Dat blijkt uit het vierde onderzoek van I&O Research naar de beleving van cliënten in het sociaal domein. De waardering voor jeugdhulp is iets gestegen in 2017, maar blijft laag.
Samenlevingsopbouw
foto: AdobeStock

De waardering voor het wijkteam is voor het eerst in vier jaar gestegen van 6.7 naar 7.0. De kwaliteit van de zorg wordt echter nog steeds lager gewaardeerd na de decentralisatie van de Wmo en de jeugdhulp dan daarvoor. Daarnaast blijkt de zelfredzaamheid onder cliënten die professionele zorg hebben, af te nemen. Vooral door mantelzorgers wordt meer zorg gebruikt en dan met name in de jeugdhulp. Maar de tevredenheid met de zorg in de jeugdhulp blijft op een laag pitje: van 7,6 in 2014 (voor de decentralisatie) naar 7.1 in 2017.

Onderzoek sociaal domein

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research naar de beleving van cliënten in het sociaal domein in 2017. Het is de vierde keer dat het onderzoeksbureau dit onderzoek doet. In december 2014 – vóór de decentralisaties per 1 januari 2015 – deed I&O Research een nulmeting onder ruim 9000 mensen. Elk jaar is het onderzoek herhaald. De huidige resultaten komen uit de vierde meting in december 2017, waar overigens ruim 10.500 mensen aan meededen.

Waardering wijkteam stijgt

Het wijkteam zit in de lift. In de eerste jaren na de decentralisaties nam de waardering voor de wijkteams af;  in 2015 kreeg het wijkteam gemiddeld een 6,7 en in 2016 een 6,6. In 2017 is de waardering voor het eerst naar een 7,0 gestegen. Onvoldoendes voor de hulp van wijkteams zijn ook gegeven door 16 procent van de respondenten. De belangrijkste reden: er wordt niet goed geluisterd door professionals, er is te weinig specialistische kennis aanwezig in het wijkteam en het duurt te lang voordat iemand wordt geholpen.


Investeer in wijkteam om de jeugdzorg te verlichten.’, zegt René Meuwissen van Jeugdbescherming Brabant. De jeugdzorg kampt met wachtlijsten, ook in de provincie Brabant. Uitbreiding van de ambulante jeugdhulp is nodig, volgens René Meuwissen, om de transformatie van de jeugdzorg af te maken. ‘Als je ergens in moet investeren, dan is het wel in de menskracht en de expertise van de wijkteams.’ Lees meer>>


Ouderenzorg en mantelzorg

Ouderenzorg en Wmo-gerelateerde zorg worden, net als in 2015 en 2016, het beste gewaardeerd. De ouderenzorg lijkt daarmee weer op het niveau van voor de decentralisaties. Algemeen wordt de Wmo-gerelateerde zorg iets beter ontvangen dan in 2015 en 2016, met een 7,5 gemiddeld. Opvallend is wel dat de mantelzorg duidelijk stijgt: Zeven op de 10 mensen die in hun naaste omgeving iemand hebben die zorg nodig heeft, ondersteunt deze naaste regelmatig tot intensief. In eerder onderzoek was dat minder dan vijf op de 10 mensen.

Zorg aan jeugd en ouders

De terugval van de waardering van jeugdhulp is nog steeds zichtbaar: De waardering voor jeugd gerelateerde zorg daalde van gemiddeld een 7,6 in 2014 (vóór de decentralisatie jeugdhulp) naar een 7,0 in 2016, om vervolgens in 2017 iets te stijgen naar een 7,1. Vooral ouders die hulp zoeken bij de opvoeding van hun kinderen zijn niet tevreden: I&O Research constateert een terugval in waarderingscijfer van 7,4 in 2014 naar 6,9 in 2017. Ouders van kinderen met gedrags- of psychische problemen is de terugval nog groter: van 7,7 vóór de decentralisatie naar 6,9 in 2017.

Meer uitkomsten van het onderzoek van het landelijk onderzoek Decentralisaties in het Sociaal Domein vind je hier>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.