Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Signalering van dementie en eenzaamheid blijft achter’

De OuderenOmbudsman krijgt steeds meer berichten dat de sociale rol van thuiszorgsters verdwijnt. Dat leidt ertoe dat de tijdige signalering van dementie, eenzaamheid of depressie in de knel komt.

De thuiszorg is flink veranderd, het werk van de verzorgenden en hulpen in de thuiszorg staat onder druk. Het spreekwoordelijke “kopje koffie en een praatje” met de cliënt zit er vaak niet meer in. ‘Daardoor dreigt de tijdige signalering van bijvoorbeeld dementie, eenzaamheid of depressie te verdwijnen’, merkt de OuderenOmbudsman op. Het Nationaal Ouderenfonds gaat een onderzoek doen naar de ontwikkeling van de signaleringsfunctie bij professionals in de thuiszorg.

OuderenOmbudsman

De OuderenOmbudsman is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Het is niet één man of vrouw, maar een organisatie die als wegwijzer, vraagbaak en luisterend oor klaarstaat voor alle ouderen in Nederland en degenen die voor hen zorgen. ‘Een groeiend aantal berichten komt binnen over zorgen rondom de signaalfunctie’, zegt Corina Gielbert, directeur van het Nationaal Ouderenfonds.

De problemen voor mensen met dementie en hun naasten worden steeds groter. Aldus Alzheimer Nederland. Er zijn lange wachtlijsten voor iedereen die een casemanager dementie heeft aangevraagd en sommige mensen zijn hun dementiezorg thuis zelfs helemaal kwijtgeraakt. Lees meer>>

Eenzaamheid

‘We weten dat het tijdig ontdekken van bijvoorbeeld eenzaamheid, mishandeling, verslaving, ondervoeding of depressie erg belangrijk is’, aldus Gielbert. ‘In een vroeg stadium is een probleem immers beter te behandelen dan wanneer het zich in een vergevorderd stadium bevindt. Daarom is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden bij ouderen. We krijgen echter steeds vaker berichten die doen vermoeden dat de sociale kant van de thuiszorg erbij inschiet. Niet omdat de thuiszorgsters niet willen, maar simpelweg vanwege tal van organisatorische of financiële redenen.’

Onderzoek

Iedereen kan meedoen aan het onderzoek. Door een vragenformulier in te vullen via de website: https://www.ouderenfonds.nl/actueel/onderzoek-thuiszorg/

Daarnaast is de OuderenOmbudsman op zoek naar ervaringen over dit onderwerp van ouderen, verzorgenden, familieleden, artsen of bijvoorbeeld mantelzorgers. Je kunt je ervaringen delen via de mail: ouderenombudsman@ouderenfonds.nl of telefonisch door te bellen: 0900 – 60 80 100 (lokaal tarief). De OuderenOmbudsman wil eind juni de eerste resultaten van het onderzoek presenteren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.