Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Seksuele hulpverlening schiet tekort’

De hulpverlening aan slachtoffers van seksueel geweld schiet tekort. Dat concludeert de Rutgers Nisso Groep uit onderzoek onder meer dan zesduizend Nederlanders. Ook preventieprogramma’s tegen seksueel geweld zijn te weinig toegespitst en nog maar weinig op effectiviteit onderzocht.
‘Seksuele hulpverlening schiet tekort’

Door Alexandra Sweers – Het onderzoek van het Kennisinstituut is een vervolg op eerdere metingen naar de seksuele gezondheid in Nederland in 2006. Het aantal mensen dat te maken heeft gehad met seksueel geweld blijft ‘onverminderd hoog’, aldus het rapport. Een derde van de vrouwen van 15 tot 70 jaar heeft ooit in haar leven seksueel geweld meegemaakt. Bij de mannen is dat een op de twintig.

Het gaat in dan vaak om op een ‘kwetsende manier aangeraakt of vastgepakt worden, of om tegen zin in laten zien van borsten, billen of geslachtsdelen’. Twaalf procent van de ondervraagde vrouwen en drie procent van de mannen is ooit verkracht.

Effectief
Volgens het onderzoek krijgt maar de helft van de slachtoffers met een hulpvraag ook daadwerkelijk hulp. ‘Dat betekent dat de hulpverlening tekort schiet. Er moet een duidelijke plek zijn waar slachtoffers zich kunnen melden. Instanties als politie, slachtofferhulp, maatschappelijk werk en de ggz zouden beter moeten samenwerken’, aldus de Rutgers Nisso Groep. Hulpverleners moeten bovendien effectieve behandelmethoden gaan gebruiken.

Handicap
‘Preventie van seksueel geweld dient de hoogste prioriteit te hebben’, stelt het Kennisinstituut in de aanbevelingen. ‘Er bestaan preventieprogramma’s, maar het aanbod is zeer divers. Te weinig toegespitst op specifieke groepen zoals mensen met een handicap of allochtone jongeren, en weinig programma’s zijn op effectiviteit onderzocht.’ Volgens de onderzoekers moet er een landelijke coördinatie komen op het gebied van preventie. Ook zou op iedere basisschool ruimte moeten zijn voor lessen over seksualiteit en relaties.

Vertrouwen
Niet alle ondervraagde slachtoffers van seksueel geweld hebben behoefte aan hulp. Uit de eerste meting in 2006 blijkt dat deze groep het moeilijk vindt hulp te vragen of dit niet durft. Daarnaast spelen de onbekendheid van de hulpverlening, het gebrek aan vertrouwen en de kosten een rol.  De onderzoekers pleiten daarom voor een betere bekendheid en normalisering van de seksuele gezondheidszorg.

Schokkend
Staatssecretaris Jet Bussemaker nam dinsdag het rapport ‘Seksuele gezondheid in Nederland 2009 in ontvangst. Ze noemt de cijfers over het seksueel geweld ‘schokkend’ en wil in het najaar met maatregelen komen.

Rapport Rutgers Nisso Groep: ‘Seksuele gezondheid in Nederland 2009’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

1 REACTIE

  1. Sinds 2006 kunnen mensen die op enigerlei wijze te meken hebben gehad met huiselijk geweld contact opnemen met het ASHG. In Zeeland is toen bewust de keuze gemaakt om deze gesprekken binnen te laten komen bij de vrijwilligers van Sensoor (telefonische hulpdienst). Wij weten dat schaamte vaak een grote rol speelt en dat ‘je verhaal kwijt kunnen’ op een anonieme manier met een gelijkwaardige gesprekspartner een belangrijke eerste stap is op weg naar acceptatie van hulpverlening. Er zijn dus al bestaande netwerken waarvan gebruik kan worden gemaakt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.