Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Seksueel geweld bij jongeren zorgwekkend

Extreem veel jongeren melden ooit een vorm van seks tegen haar of zijn wil te hebben meegemaakt. Vooral jongeren die seks hadden met iemand van het eigen geslacht melden vaker ongewenste seksuele activiteiten.
Ongewenste seks
De dader van ongewenste seks blijkt vaak een bekende te zijn - Foto: ANP XTRA

Uit onderzoek van de GGD Zuid Limburg en de Universiteit Maastricht blijkt dat extreem veel jongeren tussen 12 en 25 jaar een vorm van ongewenst seksueel gedrag heeft meegemaakt. Dat varieert van ongewenst tongzoenen tot vaginale of anale seks. 41 Procent van de meisjes en jonge vrouwen gaf aan een vorm van ongewilde seks te hebben meegemaakt. Bij jongens was dat percentage 21 procent.

Ongewilde seks

Het onderzoek is in 2011 uitgevoerd via een enquête, die door 10.401 jongeren is ingevuld. Opvallend is dat jongens en meisjes die seks hadden met iemand van het eigen geslacht vaker ongewilde seks aangeven. Verder blijkt de dader vaak (in bijna 70 procent van de meldingen) een bekende van de jongere te zijn, variërend van (ex-) partner en familie of goede vriend tot kennis. Bij de invasieve vormen van seks tegen iemands wil, was er in een op de vier gevallen sprake van geweld.

Wanneer spreek je van seksueel ongewenst gedrag? Een jongen van een jaar of 18 loopt richting een groepje meiden en grijpt één van de meiden vol bij haar billen. Het meisje geeft geen kik. Lees de blog Lees meer>>

Zorgverleners

Zorgverleners onderschatten de omvang van het probleem, melden de onderzoekers. Er is meer aandacht nodig voor dit probleem door goede seksuele voorlichting van oudere en scholen. Maar ook huisartsen en andere zorgverleners die contact hebben met jongeren, moeten alert zijn op signalen van ongewilde seks. Weerbaarheid is een belangrijk wapen tegen ongewilde seks. In Zuid-Limburg bijvoorbeeld biedt de GGD een training aan voor scholen: training Sekswijzer.

Meer informatie over het onderzoek in het artikel in Plos One>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.