Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers: ‘Meer taken voor verpleegkundigen en verzorgenden’

Verpleegkundigen en verzorgenden moeten meer taken krijgen om de zorg in de toekomst te verbeteren, vindt Edith Schippers. De vice-voorzitter van de VVD presenteerde begin deze week de zorgnota ‘Dichtbij Betere Zorg’. ‘Maak gebruik van de deskundigheid van verpleegkundigen en verzorgenden, zij kunnen zoveel, maar mogen vaak zo weinig.’

Door Alexandra Sweers – De zorgnotavan de VVD bevat volgens Schippershoofdlijnen, een situatieomschrijving van wat de partij in de toekomst wil voor de zorg in Nederland. Het rapport gaat grotendeels over de cure-sector als de ziekenhuizen en de huisartsen, maar in brede zin ook over de verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland. Als het aan de vice-voorzitter ligt moeten zij een grotere rol gaan spelen. (foto Edith Schippers VVD)

Zorggat
‘Het zorggat is een van de groootste problemen. Dit gat ontstaat door het afnemend aantal uren dat de huisarts daadwerkelijk aan het werk is’, zegt Schippers. Steeds vaker is de huisarts onbereikbaar voor de patiënt en de drempel om naar de praktijk te gaan wordt steeds hoger. ‘Dat gat kunnen we opvullen met wijkverpleegkundigen die zelfstandig bepaalde taken kan uitvoeren’, meent Schippers.

Laagdrempelig
De partij doet dan ook een voorstel om een zogenaamde ‘nuldelijnszorg’ in te voeren. Laagdrempelige gezondheidszorg die de huisarts niet levert, maar waarbij de thuiszorg, de wijkverpleegkundige, de sociaal psychiatrisch verpleegkundige en het consultatiebureau (ook voor ouderen) meer in beeld komen. Schipper ziet graag dat deze partijen onderling informatie uitwisselen en goed contact met elkaar houden.

EPD
‘Wanneer iedere partij dan de juiste informatie uitwisselt en doet wat hij of zij het beste kan dan is er veel meer zorg te bieden. Het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) is hierbij dan een onmisbare schakel’, zegt Schippers. De bedoeling is dat deze zorgverlener weer het aanspreekpunt wordt voor mensen met een eenvoudige zorgproblemen en acute zorgvragen. De wijkverpleegkundige kan dan in bepaalde gevallen voor de huisarts bij patiënten langsgaan, aldus de zorgnota.

Deskundig
Uit rondetafelgesprekken met verpleegkundigen en verzorgenden voorafgaand aan de nota kwamen de frustraties naar boven. Schippers: ‘Veel van hen gaven aan zo veel meer te kunnen dan dat ze nu mogen. Bepaald werk waarvoor zij geleerd hebben mag dan bijvoorbeeld alleen de huisarts doen. We hebben zoveel talent onder verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland, maak dan ook gebruik van die deskundigheid.’

Taakverdeling
De taakverdeling moet nodig herzien worden vindt Schippers. ‘Twintig jaar geleden is vastgesteld welke taken iedereen mocht uitvoeren. Ik hoor al vijftien jaar dat we dit eigenlijk moeten herzien. Daar moet verandering in komen.’ De inrichting van de handelingen die zorgverleners mogen verrichten kan anders. In plaats van tien personen die verschillende taken uitvoeren bij een patiënt, kan dat er ook een zijn.’ Een ander voorbeeld dat Schippers noemt is de gespecialiseerde verpleegkundige die ook medicijnen mag toedienen.

Formulieren
Een bijkomend probleem binnen de zorg is de toenemende mate van formulieren, vindt Schippers. ‘Ik vind dat we daar helemaal in doorgeslagen zijn. Al die papieren zijn allemaal gebaseerd op wantrouwen. We moeten eigenlijk van wantrouwen naar meer vertrouwen. Met steekproeven kunnen we de kwaliteit van de zorg ook achteraf toetsen, in plaats van tevoren die hele brij aan formulieren in te vullen. Op dit gebied valt nog veel frustratie weg te halen. Toch is het invullen van bepaalde formulieren echt nodig en dat zal ook altijd blijven.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.