Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samen boenen en brandjes blussen

Koken, schoonmaken, een vlam in de pan doven. Voor de meeste mensen zijn het routineklussen, maar niet voor mensen met een verstandelijke beperking. Op de cursus ‘Alles onder controle’ leren ze hun huishouden te runnen. Oefenen gebeurt samen met trainingsmaatjes.
Samen boenen en brandjes blussen

Door Jeroen Wapenaar – De bel gaat. Als Kim van Taanom de deur opendoet, ziet ze een angstig kijkende dame. Ze vraagt of ze mag binnenkomen, want ze is aangereden. ‘Natuurlijk, hier heeft u een glaasje water tegen de schrik.’ ‘Bedankt hoor, aardig van u. Ach, zou u alstublieft een taxi willen bellen.’ ‘Natuurlijk’. Kim telefoneert naar de centrale. Plotseling grist de vrouw Kims sleutels van tafel en rent de straat op.

‘Zo moet het dus niet’, zegt Chris Donkers (39). ‘Je moet nooit zomaar mensen binnenlaten. Altijd blijven opletten!’, benadrukt Henriëtte de Cuba (49). Dat hebben Chris en Henriëtte geleerd op de cursus ‘Alles onder controle’. Beide volgen dagbesteding op werkcentrum Overhage, een locatie van zorgaanbieder Pameijer.

Deze cursus is ontwikkeld door Stichting Rotterdamse Avondschool (Stras), in samenwerking met Pameijer, Accent Avondschool en de Questgroep. In zes modules leren mensen met een verstandelijke beperking wat er allemaal komt kijken bij zelfstandig wonen. Ze krijgen les in brandpreventie, persoonlijke hygiëne, omgaan met de buren, gezond eten, veiligheid en het huis schoonhouden. Elke module bestaat uit vijf lessen. In totaal duurt de cursus dertig weken.

De cursisten krijgen elke week een college, waarbij met rollenspellen wordt uitgelegd wat wel en niet handig is. Bovendien krijgt iedere cursist een trainingsmaatje. Samen met de cliënt oefent die het huiswerk. Vorig jaar waren de trainingsmaatjes stagiaires van ROC Zadkine. Kim van Taanom, vierdejaars student SPW, begeleidde toen samen met een medestudente twaalf cliënten van Overhage, waaronder Chris en Henriëtte. De colleges waren op dinsdag. Op woensdag en vrijdag oefende Kim het huiswerk met de cliënten van Overhage. Bij zowel de colleges als de oefeningen is ‘praktijkgericht’ het toverwoord.

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nummer 12, december 2009.  

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.