Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruimtelijke inrichting helpt ouderen participeren

In 2040 zal het straatbeeld in Nederland er heel anders uit zien. Er zijn meer mensen die zich langzaam of moeizaam voortbewegen, aangezien het aandeel 75-plussers is verdubbeld. De inrichting van de fysieke omgeving kan bepalend zijn voor de vitaliteit van deze ouderen, zegt Ingrid Doorten van de RV&S in Zorg + Welzijn magazine.
mobiliteit ouderen
Als iemand zich prettig voelt op straat

Niet alleen de sociale sector, maar ook de sector ruimtelijke ordening kan een belangrijke rol spelen in de participatie van ouderen, vindt de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RV&S). ‘Als iemand zich prettig en veilig voelt op straat, voorzieningen op loopafstand liggen en je er zo nu en dan een praatje kan maken, zal iemand langer actief blijven’, zegt Doorten. Bovendien houdt een omgeving met prikkels de hersenen in conditie en kan het dementie vertragen.

Looproute

De omgeving kan ouderen uitnodigen naar buten te gaan zodat zij letterlijk en figuurlijk in beweging blijven. Maar daar heb je wel veilige, tochtvrije, bewandelbare en goed bewegwijzerde looproutes, met voldoende voorzieningen als bankjes, toiletten en beschutte plekken voor nodig. De raad stelt voor de publieke ruimte tot een aangename ontmoetingsplaats te maken.

Station

Verschillende deskundige hebben stadswandelingen gemaakt in Nederland. Zo merkte Doorten bijvoorbeeld dat je zowat wegwaait wanneer je van Den Haag Centraal Station naar het centrum loopt. ‘Dat is voor veel ouderen niet te doen.’

Lees meer over ruimtelijke ordening en participatie en de tips in Zorg + Welzijn Magazine van juni 2015 >>
Neem nu voor 2 jaar een abonnement op Zorg + Magazine  voor de prijs van 1 jaar. Of 4 nummers voor 10 euro! Bekijk de aanbiedingen hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.