Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Rotterdam gaat Skaeve Huse bouwen

Rotterdam gaat woningen laten bouwen voor mensen die veel en vaak overlast veroorzaken in hun wijk. Ook komen er 25 interventieambtenaren die meer achter de voordeur gaan kijken om zo woonoverlast terug te dringen.
skaeve huse
Afwijkende huizen voor mensen met een afwijkend bestaan. - Foto: Ram van Meel

Wethouder Joost Eerdmans heeft zijn plan voor de zogenaamde Skaeve Huse voor notoire overlastgevers naar de gebiedscommissies gestuurd. De woningen komen op enige afstand van de gewonen woonwijken gericht. In Arnhem, Amsterdam en Tilburg staan deze Skaeve Huse ook al.

Skaeve Huse

Deze aanpak is afgekeken van het Deense project Skaeve huse til skaeve existenser. Dat betekent: afwijkende huizen voor mensen met een afwijkend bestaan. In 1999 is het project in Denemarken begonnen met in totaal 360 woningen op 49 plekken. Het idee is dat corporaties die zich geen raad weten met luidruchtie, agressieve en extreme bewoners zo een tweede kans kunnen bieden.

Discussie

Vind jij de Skaeve Huse een goed idee of plaats je mensen zo juist buiten de samenleving? Reageer via de reageerknop >>

Locatie

Rotterdam onderzoekt nog waar de containerwoningen het beste kunnen komen. De bedoeling is dat de overlastgevers ver genoeg van de stad wonen waar niemand last van ze heeft, maar er moeten wel voorzieningen zijn. Het probleem met deze projecten is vaak dat omwonenden ze liever niet in hun achtertuin zien.

Interventie

De 25 interventieambtenaren gaan buurtbewoners die regelmatig voor overlast zorgen bezoeken en proberen de overlast terug te dringen. In het uiterste geval geven ze een rode kaart aan de huurder waardoor hij het huis moet verlaten.

In 2008 stond het artikel ‘Een Skaev Hus voor Anton’ in Zorg + Welzijn magazine. Over containerwoningen in Amsterdam-West. Download hier het artikel >>

3 REACTIES

  1. Eéns was er een wijk aan de rand van Haarlem, speciaal gebouwd voor aso-gezinnen. Het project moest ‘betere’ burgers van ze maken maar is volledig mislukt. Mensen met dezelfde problematiek bij elkaar zetten versterkt de problemen. Zie ook mijn website <a href=’http://www.luciekessens.nl/’ target=’_blank’>www.luciekessens.nl</a> of lees het boek <em>De Woonschool </em>dat gaat over mijn jeugd<em>. </em>

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.