Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Rijdende kinderrechter is succes’

Een proef met een rijdende kinderrechter in Alkmaar blijkt een succes. Dat concluderen drie masterstudenten Rechtsgeleerdheid van de VU. De kinderrechter krijgt bij een zitting in de jeugdzorginstelling meer informatie en jongeren zijn minder gestresst wanneer zij niet naar de rechtbank hoeven.
'Rijdende kinderrechter is succes'

Het gaat om jongeren die uit huis zijn geplaatst in een (gesloten) jeugdinstelling. De kinderrechter moet in deze gevallen meerdere keren per jaar beoordelen of zij onder toezicht van Bureau Jeugdzorg blijven en of het verblijf in de instelling wordt verlengd.

Informatie

De kinderrechter krijgt op locatie meer informatie van de jongeren, omdat zij zich vrijer kunnen uiten. Bovendien kunnen de groepsleider en gedragsdeskundige extra informatie leveren aan de rechter. Zo krijgt deze een vollediger beeld van de problematiek van de jongeren, zo stellen de onderzoekers.

 
Crimineel
Normaal moeten de jongeren met een justitiebusje naar de rechtbank, waar ze soms uren moeten wachten in een cel. En dat terwijl zij geen strafbaar feit hebben gepleegd. Het personeel dat daar toezicht houdt, is zich bovendien niet altijd bewust van het verschil tussen jonge arrestanten, jeugdige criminelen en jeugdzorgjongeren. Dat zorgt voor een hoop stress, zo blijk uit het onderzoek.

Informeel
Alle kinderrechters van de rechtbank Alkmaar zijn erg positief over de zitting op locatie. Wel moet er voor gewaakt worden dat de zitting niet te informeel wordt, menen de onderzoekers. ‘Het is belangrijk duidelijk te maken dat het om een officiële rechtszitting gaat en dat het voor de jongere een belangrijk moment is. De beslissing van de rechter moet natuurlijk duidelijk voor de jongere zijn.’

De proef vond plaats in Transferium Jeugdzorg, een gesloten jeugdzorginstelling te Heerhugowaard. De onderzoekers pleiten voor een landelijke invoering van het initiatief.

Bron: VU/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.