Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Recidive moet omlaag door vrijwilligers

Vier landelijke vrijwilligersorganisaties die (ex-)gedetineerden begeleiden willen hun vrijwilligersbestand verdubbelen naar 7000 vrijwilligers in 2017. De overheid trekt hiervoor extra geld uit. De plannen moeten het hoge recidivecijfer in Nederland terugbrengen.
Recidive moet omlaag door vrijwilligers
Foto: ANP XTRA

Vrijwilligersorganisaties Bonjo, Exodus Nederland, Gevangenenzorg Nederland en Humanitas hebben tien speerpunten opgesteld om het vrijwilligerswerk in de komende drie jaar te helpen groeien en ontwikkelen. Eén van de ambities is dat 80% procent van alle veroordeelden in Nederland weet wat deze vrijwilligers voor hen kunnen betekenen. Ook moeten er in alle justitiële inrichtingen verschillende vormen van vrijwilligershulp komen.

Ondersteuning

Het recidivecijfer in Nederland is hoog: na zes jaar gaat ruim 70% procent van mensen met een detentieverleden opnieuw in de fout. Vrijwilligers die betrokken zijn bij (ex-)gedetineerden gaan bijvoorbeeld op bezoek in de gevangenis, geven ondersteuning en nazorg wanneer iemand uit de gevangenis komt of ondersteunen de familieleden tijdens en na detentie. Het doel is om terugval in de criminaliteit te voorkomen.

Onze blogger Linda van Pelt is vrijwilliger Gevangenenzorg en bezoekt iedere twee weken een gedetineerde. Over deze ervaringen blogt ze hier >>

Geld

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen om het budget voor dit vrijwilligerswerk onder (ex-)gedetineerden structureel te verdubbelen tot ruim 3 miljoen euro. Ook het Oranje Fonds stelt hiervoor gedurende meerdere jaren een half miljoen euro per jaar ter beschikking. De vier landelijke vrijwilligersorganisaties dragen ook zelf financieel bij aan de nieuwe ontwikkelingen.

Pedofielen als Benno L worden in hun dagelijks leven begeleid door honderden vrijwilligers. Zij helpen ervoor te zorgen dat zedenplegers niet opnieuw de fout ingaan. Hoe werkt dat eigenlijk? Lees het in het Zorg + Welzijn magazine van mei >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.