Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter verwerpt bezuiniging in de thuiszorg

Staatssecretaris Bussemaker wil dat de thuiszorgbranche dit jaar nog eens 70 miljoen extra bezuinigt. Dat is tegen de afspraak met het ministerie, stelde de branche in een kort geding. Het afgelopen jaar is al 115 miljoen euro bezuinigd op doelmatigere verzorging en ondersteunende begeleiding. De rechter stelde de thuiszorg vandaag in het gelijk.
Rechter verwerpt bezuiniging in de thuiszorg

De opgelegde bezuiniging bestaat uit een korting op de tarieven voor thuiszorg van 3,5 procent. ‘Als deze bezuiniging was doorgegaan zou de thuiszorg nog verder in de rode cijfers belanden,’ zegt

Actiz-directeur Aad Koster. Uit een onderzoek van PriceWaterhouseCoopers deze zomer bleek dat 63 procent van de thuiszorginstellingen in 2008 verlies zou lijden. Dat de rechter de extra bezuiniging in 2009 verbiedt is volgens Actiz niet alleen goed nieuws voor thuiszorginstellingen, maar zeker ook voor de cliënten.

Afspraken
De brancheorganisatie spande, samen met enkele thuiszorginstellingen, het kort geding aan tegen VWS omdat ze al in 2007 met het ministerie afspraken had gemaakt over bezuinigingen op de thuiszorg uit de AWBZ, goed voor 115 miljoen euro. Het gaat om persoonlijke verzorging en ondersteunende begeleiding.

Korting voorkomen
ActiZ en VWS spraken in 2007 met elkaar af dat zorginstellingen die erin slaagden om de zorg aan hun cliënten doelmatig en efficiënt te verlenen, een korting op hun tarief konden voorkomen. Dat is volgens Actiz glukt, zo blijkt uit onderzoek. VWS besloot niettemin de regeling uit 2008 te vervangen door een structurele korting op het tarief van 3,5 procent in 2009, een nieuwe bezuiniging van 70 miljoen euro. De rechter heeft dit nu verboden.

Woedend
Actiz was woedend over de extra bezuinigingen: ‘De staatssecretaris zegt dat de thuiszorg haar veel waard is’, liet Actiz-directeur Aad Koster weten, ‘maar in haar beleid zien we dat niet terug.’ Via tariefkortingen wentelt VWS bezuinigingen af op de zorgaanbieders. Koster: ‘Die komen daardoor in een steeds lastiger parket. Zorgaanbieders moeten verantwoorde zorg leveren en tegelijkertijd worden de vergoedingen daarvoor steeds verder teruggeschroefd.’ Het ministerie van VWS kan nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.