Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter veroordeelt uitlatingen Heertje over jeugdzorg

Arnold Heertje heeft zich onrechtmatig en onnodig kwetsend uitgelaten over Bureau Jeugdzorg Amsterdam in verschillende columns van RTL Nieuws en in de Volkskrant. Zo oordeelde de rechtbank in Amsterdam. Heertje had jeugdzorgmedewerkers met naam en toenaam crimineel en strafbaar handelen verweten.
Rechter veroordeelt uitlatingen Heertje over jeugdzorg
Foto: ANP

De rechtbank in Amsterdam oordeelde dinsdag 20 mei dat de publicist onjuist handelde. De publicaties van Heertje moeten van internet worden verwijderd, aldus de rechter. Econoom Arnold Heertje beweerde enkele weken geleden in zijn columns dat een 7-jarig jongetje uit Amsterdam door jeugdzorg werd ‘ontvoerd’ van school, zonder medeweten van de moeder. Heertje vond dat Bureau Jeugdzorg strafbaar, misdadig of crimineel handelde. Hij noemde medewerkers van jeugdzorg met naam en toenaam.

Tweede Wereldoorlog

Bureau Jeugdzorg Amsterdam spande een kort geding aan tegen Heertje, omdat hij onder meer namen van betrokken gezinsmanagers openbaarde. Bjz vond ook dat de uitlatingen over jeugdzorg te ver gingen. In zijn publicaties trok Heertje vergelijkingen tussen het handelen van Bureau Jeugdzorg en gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Kwetsend

Volgens de rechtbank was er geen noodzaak de namen van individuele medewerkers te noemen. Ook vindt de rechter het onnodig kwetsend en grievend dat Heertje in zijn publicaties vergelijkingen trok met gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Heertje heeft in de ogen van de rechter in zijn artikelen de feiten rond de zaak eenzijdig en alleen vanuit de optiek van de moeder van de jongen gepresenteerd.

Vechtscheiding

De advocaat van Bureau Jeugdzorg Amsterdam stelde twee weken geleden dat Heertje zich niet goed had geïnformeerd over de zaak met het 7-jarige jongetje, wiens ouders in een vechtscheiding zaten: ‘Wat Heertje doet, is mensen publiekelijk aan de schandpaal nagelen. Zonder degelijk onderzoek te doen’, aldus jeugdzorg. ‘Er was geen sprake van ontvoering. Hij is die dag bij school weggehaald in goed overleg met de vader, die op dat moment het gezag had.’

Hoe gaat u om met de ingrijpende veranderingen van de nieuwe Jeugdwet. Het congres Integrale Jeugdzorg op 30 juni brengt u in één dag in de juiste richting van plan tot uitvoering. Met praktische tips over de transformatie van de jeugdzorg voor professionals, Jeugdhulporganisaties en gemeenten. Lees hier meer over het programma en inschrijven>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.