Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Re-integratie door voetbal. Eindelijk weer het gevoel ergens bij te horen.

De Dutch Homeless Cup is een voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen, die georganiseerd wordt door de Stichting Meer dan Voetbal. Deelname aan de voetbalcompetitie en de begeleiding moeten de dak- en thuislozen het gevoel geven dat ze uit hun uitzichtloze situatie kunnen komen.

Door Ephraïm Patty – ‘Ik heb er gewoon geen zin in, zo schiet het niet op!’ Vloekend zoekt keeper Jaco de kleedkamer op. Het is maandagmiddag in sporthal De Houtzagerij in Den Haag, waar een deel van het Haagse daklozenteam aan het trainen is. En dat is nu juist het probleem, zegt de keeper als hij even later buiten een sigaretje opsteekt.

‘Op maandag kan iedereen komen voetballen, dus niet alleen leden van ons team. En die andere jongens spelen hartstikke ruw en fanatiek.’ Zelf knalde Jaco met zijn hoofd tegen de muur nadat een tegenstander vol op hem doorging en even later ontstond er bijna een opstootje tussen twee spelers. ‘Zaterdag moeten we weer spelen en we kunnen er nu absoluut geen blessures bij hebben’, zegt Jaco gedreven.

De 49-jarige Jan Smits moet glimlachen als hij een dag later van het voorval hoort. Zelf kon hij niet bij de training zijn. ‘Ach, maandag is ook een moeilijke dag. De training op vrijdag gaat er altijd een stuk gedisciplineerder aan toe.’ De huidige trainer van het team herkent de situatie nog van zijn eigen periode als speler. Met het toenmalige Haags Straatnieuws-voetbalteam plaatsten ze zich zelfs voor het WK in Zuid-Afrika, in 2006.

Over het voorval van maandag zegt hij verder: ‘Het toont aan dat ze er serieus mee bezig zijn. Hopelijk is dat zaterdag te zien als we hier in onze eigen stad moeten spelen, tijdens de tweede ronde van de Dutch Homeless Cup.’ Het team moet dan drie wedstrijden afwerken. De eerdere twee wedstrijden in Den Bosch verloor Den Haag.

NK
De Dutch Homeless Cup komt voort uit The Homeless World Cup, een internationaal evenement voor daklozen, dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden. Het is voor het eerst dat er op deze schaal een competitie voor dak- en thuislozen in Nederland is georganiseerd. De Nederlandse straatkranten organiseerden tot vorig jaar het Nederlandse Kampioenschap.

‘Maar het was gewoon lastig voor ons om dat te organiseren,’ vertelt Elke Swart, hoofdredacteur van het Haags Straatnieuws. ‘We krijgen geen subsidie, dus het is al een wonder dat we steeds een krant weten te produceren.’ Ze organiseerden het NK twee jaar lang met veel plezier. ‘Toch denk ik dat het alleen al voor de continuïteit beter is dat de stichting Meer Dan Voetbal het stokje van ons heeft overgenomen.’

Stichting
De stichting Meer Dan Voetbal wil met de Dutch Homeless Cup voor een duurzame, professioneel georganiseerde straatvoetbalcompetitie voor dak- en thuislozen zorgen. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat het voetbal wel degelijk voor verandering heeft gezorgd bij de dak- en thuisloze voetballers. Van de deelnemers aan de eerdere edities heeft 92 procent aangegeven een nieuwe motivatie in het leven te hebben, 93 spelers hebben een drugs- of alcoholverslaving onder controle gekregen, 35 procent heeft een reguliere baan gevonden, 44 procent heeft zijn woonsituatie verbeterd, 39 procent heeft zich aangemeld voor een opleiding en 72 procent is na de Homeless World Cup doorgegaan met voetbal.

U kunt het hele artikel lezen in Zorg + Welzijn Magazine nummer 5, mei 2008

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.