Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

PvdA mist dementiebeleid

Dementiebeleid heeft Agnes Wolbert, Tweede Kamerlid voor de PvdA, niet kunnen vinden in de plannen van het kabinet-Rutte. Ze vraagt er dinsdag daarom bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid aandacht voor.
PvdA mist dementiebeleid

Wolbert trekt niet voor het eerst aan de bel, want in 2007 vroeg ze al om een Deltaplan Dementie. De zorg moet in handen komen van zogenaamde case-managers die de verschillende mogelijkheden van zorg voor dementerenden beter op elkaar afstemmen en mantelzorgers ondersteunen.

Herkennen

Die casemanagers vindt Wolbert nog steeds essentieel. De verwachting is dat het aantal mensen met een vorm van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, stijgt. Want daarmee wordt volgens haar ook het belang groter om het vroegtijdig te herkennen.

Zorgpakket

De PvdA noemt het kabinetsbeleid goed voor de instellingen, maar slecht voor ouderen die zelfstandig blijven wonen. ‘Zij worden gekort op het zorgpakket. De tweedeling in de zorg wordt verdiept’, vindt Wolbert.

Pgb

Volgens haar wordt nu goede sier gemaakt met de instellingen, maar betalen juist thuiswonende ouderen de rekening. ‘Het persoonsgebonden budget wordt 3 procent gekort. Dat lijkt niet veel. Maar deze mensen hebben geen manoeuvreerruimte en kunnen dus alleen maar minder zorg inkopen.’

Onderzoek

De PVV heeft de wensen op het gebied van de ouderenzorg al binnengehaald in het regeerakkoord. Toch heeft Fleur Agema nog een wens op het gebied van dementie. Ze wil horen hoeveel geld er nu omgaat in onderzoek naar de ziekte van Alzheimer om vervolgens het onderzoek te kunnen clusteren. ‘Dit is zo belangrijk: Het is de ziekte die ons afhankelijk maakt.’ Agema wil tevens de inspanningen vergroten voor het zoeken naar een medicijn voor deze ziekte. 

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Koen Suyk

4 REACTIES

  1. Blijkbaar is dit onderwerp nog steeds een taboe…, terwijl 1 op de 3 Nederlanders hiermee te maken hebben. Dat er niet meer geld komt is duidelijk, zie de PGB/stop van oud-minister Klink afgelopen juli. Dus, cluster inderdaad al de onderzoeken EN ondersteun de Kleinschalige, ZELFstandige (woon)initiatieven; daardoor bespaar je veel overhead bij grote organisaties, hetgeen direct bij de bewoners van dit soort initiatieven in de zorg kan worden ingezet.
    Meer informatie over bestaande en haalbare concepten: http://www.villakeizerskroon.nl

  2. Lees alle reacties
  3. Alle veranderingen zijn geen verbeteringen! Ik denk een dementerende zeker er niet bij gebaat is om steeds te moeten veranderen.
    Als men niet oppast ontplooit niemend meer iets omdat er van uit de overheid ander beleid wordt opgelegd of omdat er weer nieuwe aanbestedingen moeten komen. Ik kan me voorstellen dat de ondernemer voorzichtig wordt of dat er niet zo snel aan uitbreiding wordt gedacht. Als een ieder nou eens zou proberen in de huid te kruipen van de zwakkeren in de samenleveing en zich dan zou afvragen zou ik dat zelf willen en afhankelijk van het antwoord op die vraag pas met iets nieuws komen!

  4. Als men dit nu eerder had bedacht en gewoon de dagopvang voor deze groep ( veelal) ouderen
    niet zo terug had gedrongen middels al die herindicaties, dan was die zorg inmiddels gegarandeerd gebleven: overbelasting mantelzorgers was tegen gegaan, opvang zou gebleven zijn, en zit men nu niet met het probleem wat je met deze groep mensen moet…. cru maar helemaal waar lijkt me!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.