Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Psychische aandoeningen gaan gepaard met ADHD-symptomen

Volwassenen die symptomen van ADHD hebben, zouden gescreend moeten worden op ADHD in hun jeugd. Dat kan tot een diagnose ADHD en zo tot een andere behandeling leiden om het dagelijks functioneren van cliënten te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek naar de psychische gezondheid in Nederland.
foto: AdobeStock

Volwassenen kunnen een of meer ADHD-symptomen hebben, zonder dat ze de diagnose ADHD hebben. ADHD-symptomen kunnen het dagelijks functioneren van mensen behoorlijk beperken. Dat blijkt uit onderzoek van Suzan Vogel en anderen naar de psychische gezondheid van de volwassen bevolking in het kader van het NEMESIS-2 onderzoek van het Trimbos-Instituut in samenwerking met PsyQ Kenniscentrum ADHD bij volwassenen en VUmc. Opmerkelijke uitkomst: mensen die als kind zijn mishandeld of een biologische ouder hadden met psychische problemen, vertonen meer ADHD-symptomen dan mensen die daar geen ervaring mee hadden.

ADHD-symptomen

Voor het onderzoek is uitgegaan van een representatieve steekproef van 5300 mensen, die mondeling zijn geïnterviewd. Van de respondenten rapporteerde 44 procent geen ADHD-symptomen, 42,5 procent had een of twee symptomen, 8,2 procent 3 symptomen, en 5,3 procent had vier of meer symptomen die kunnen worden beoordeeld als een indicatie voor ADHD.

Kindermishandeling

Onderzoekster Suzan Vogel wil geen ‘keiharde conclusies’ trekken over de relatie tussen kindermishandeling en ADHD en een vader of moeder had met psychische problemen: ‘Wij hebben alleen onderzoek gedaan onder volwassenen. ADHD heb je al als kind.’ Het is volgens Vogel wel duidelijk dat mensen met psychische aandoeningen baat hebben bij een screening op ADHD, juist omdat de symptomen van ADHD leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren.

ADHD diagnosticeren

Bij ADHD zijn andere behandelmethoden nodig voor symptomen die ook kunnen voorkomen bij een angststoornis of depressie, zegt onderzoeker Vogel. ‘Hulpverleners moeten opletten als mensen slechts enkele ADHD-symptomen vertonen. Een screeningsinstrument voor ADHD kan duidelijk maken of het alleen om symptomen gaat, of dat het nodig is om verder onderzoek te doen om ADHD te diagnosticeren. Dan zijn er dus verschillende behandelingen nodig.’

Screening

Niet alleen psychologen moeten alert zijn op ADHD-symptomen bij hun cliënten. Ook huisartsen en poh’s -ggz kunnen met een screening op ADHD mensen op de weg naar de juiste behandeling zetten’, zegt onderzoeker Vogel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.