Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Psychiaters leunen achterover bij ouderen’

Psychiaters leunen bij oudere patiënten sneller achterover dan bij jonge mensen. Dat meent Richard Oude Voshaar, sinds deze week hoogleraar ouderenpsychiatrie. ‘Ze wijten klachten aan de leeftijd of denken dat hulp geen zin meer heeft.’ Het Universitair Medisch Centrum Groningen opende onlangs een aparte psychiatrische afdeling voor ouderen. Er is nu al een wachtlijst.
'Psychiaters leunen achterover bij ouderen'

Ook de senioren zelf nemen hun problemen niet altijd serieus, vindt Oude Voshaar. Omdat ze bijvoorbeeld altijd al eenzaam waren, of hun ouders dezelfde problemen hadden. ‘Niet klagen maar dragen’, luidt het credo voor met name 75-plussers. ‘Maar voor jongere senioren is een bezoek aan de psychiater minder taboe.’

Stoornissen

Steeds meer ouderen hebben naast lichamelijke ziekten ook psychiatrische stoornissen. ‘Bij hen is snel sprake van een zogeheten ‘multimorbiditeit’, een domino-effect van klachten. Als het bloed bijvoorbeeld ontregeld is, worden andere zaken dat snel ook. Daarom moeten behandelaars extra goed kijken naar de integratie van verschillende problemen’, aldus Oude Voshaar.

Dementie

Dementie kan een juiste diagnose in de weg staan. ‘Er bestaan meerdere soorten dementie die tot verschillende gedragsproblemen kunnen leiden. Therapeuten moeten daar alert op zijn.’ Ook is het bij senioren soms lastig te zien of lichamelijke klachten puur fysiek zijn of een psychiatrische oorzaak hebben.

Aanpak

60-plussers met bijvoorbeeld een depressie, pleinvrees of paniekaanvallen vereisen een andere aanpak dan jongere volwassenen. Is de juiste diagnose gesteld, dan verdient dat een aangepaste behandeling. Door veroudering van de hersenen kan informatie namelijk minder verwerkt worden en is switchen tussen verschillende taken lastiger. ‘Bij een zogeheten ‘probleemoplossende therapie’ moeten mensen verschillende oplossingen bedenken en kiezen welke ze als eerste gaan uitproberen. Ouderen moeten bij zo’n behandeling actiever gestuurd worden.’

Traumabehandeling
Eventuele eerdere psychiatrische hulp kan dat wel vermoeilijken. ‘Pas sinds een jaar of 25 is traumabehandeling echt goed. Senioren die voor die tijd al hulp kregen, moesten vaak hun problemen steeds opnieuw oprakelen. Dat kon averechts werken, waar ze nu nog hinder van ondervinden.’

Terugval

Over het algemeen zijn psychiatrische ziekten bij ouderen net zo goed behandelbaar als bij jongere volwassenen. ‘Maar soms hebben ouderen wel meer kans op een terugval. Dat verschilt per probleem: bij een depressie is dat zeker het geval, maar bij een paniekstoornis is geen verschil.’

Bron: ANP/ANP-Photo/Roos Koole

1 REACTIE

  1. De psychiater is tegenwoordig toch alleen degene die medicatie voorschrijft op advies van de psycholoog die weinig tijd heeft?
    In herinnering iemand die medicatie ontving tegen dementie (..) ondanks dat later bleek dat er zuurstoftekort was gekomen door de verkeerde medicatie tegen longemphyseem.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.