Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Psychiaters frauderen voor miljoenen euro’s met pgb

Twee psychiaters en hun twee handlangers hebben voor mogelijk 1600 ‘patiënten’ een onterechte uitkering en/of persoonsgebonden budget (pgb) aangevraagd en gekregen. Met behulp van valse medische verklaringen, het om de tuin leiden van controle-artsen en het drogeren van ‘patiënten’ is er voor tientallen miljoenen euro's en mogelijk nog meer gefraudeerd.
Psychiaters frauderen voor miljoenen euro’s met pgb

In januari meldde justitie in Rotterdam dat het twee psychiaters en twee handlangers had aangehouden in verband met fraude rond uitkeringen en pgb’s. Uit het dossier blijkt dat de psychiaters tegen betaling van soms wel 5000 euro een valse medische verklaring opstelden, waarin de veelal Turkse ‘patiënten’ schizofreen werden verklaard. Met behulp van die verklaring ging de ‘patiënt’, samen met een van de begeleiders, naar het UWV.

Apathisch
Uit afgeluisterde telefoongesprekken concludeert justitie dat de begeleiders de ‘patiënten’ vooraf instrueerden hoe ze zich moesten gedragen bij de controlearts. In sommige gevallen kregen de ‘patiënten’ vooraf een zwaar medicijn toegediend, zodat ze tijdens het gesprek een apathische indruk maakten.

Pgb in contanten
Na het verkrijgen van een uitkering wegens ziekte of arbeidsongeschiktheid werd volgens dezelfde methode een pgb aangevraagd, die soms opliep tot jaarlijkse bedragen van bijna 50-duizend euro. In het dossier beschrijft de politie een gezin, waar vader, moeder en dochter elk een pgb van enkele tienduizenden euro’s kregen. Het pgb wordt veelal contant opgenomen en verdeeld onder de psychiater, de handlanger en de ‘patiënt’.

Haaks
Uit observatiefoto’s in het dossier blijkt dat ‘patiënten’, die volgens de medische verklaring schizofreen zijn, de hele dag op bed liggen en incontinent zijn, gewoon uit hun huis stappen, zelf een auto besturen en gaan winkelen. ‘Dat staat toch wel haaks op het beeld dat uit het medisch dossier oprijst’, zegt de Rotterdamse officier van justitie Henk van der Meijden in Nieuwsuur.

lass=”readmorlass=”readmore”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»e”>Ga voor meer video’s naar de videopagina»

Bron: Nieuwsuur

4 REACTIES

 1. Een zorgstelsel dat aan alle kanten rammelt en in iedere zorg claim moet willen voorzien, schreeuwt er om belazerd te worden.
  Dat er vervolgens feitelijk een net zo kostbaar en inadequaat controle en verantwoording systeem moet worden opgetuigd zegt tenslotte al genoeg over de fundamenten van dat zorgstelsel zelf.
  De discussie zou dan ook niet eens moeten beginnen bij de fraude perikelen en het aanpakken dan wel voorkomen van de oneigenlijke inzet van gemeenschap middelen, maar vooral bij de vraag of én wat we als gemeenschap wensen te financieren voor de zorgvraag van anderen.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik vind het onbegrijpelijk en niet meer normaal.
  Door deze personen worden diegene die werkelijk wat hebben de dupe. nogmaals onbegrijpelijk, wat een wereld en dat ze zoveel geld ontvangen.Wij hebben 2 chronisch zieke kinderen, de oudste heeft zware MS= Multiple Sclerose, en een zoontje van 3 jaar. Ze kan helemaal niets maar komt niet voor huishoudelijke hulp in aanmerking en wordt verwacht dat haar vriend het doet, die de hele dag meot werken. Ik heb een chronisch zieke dochter die heef thulp nodig en ik heb zware klachten van de rug. Maar ik probeer toch de vriend van onze dochter te verlichten zodat het huis schoon is.
  Wij zijn altijd eerlijk geweest en altijd belasting betaald, maar zij komt er niet voor in aanmerking. Het Ciz moet dan ook beter indiceren. Nu zijn de echte chronisch zieken de dupe. En ook dat buitenlanders zo gehaaid zijn dat die dit voor elkaar kunnen krijgen. ik heb er geen woorden voor onbegrijpelijk als eerlijke belasting betaler.
  Onze eigen mesen zijn de dupe door crimineel gedrag. Dit is heel triest, net als hiervoor zoveel gevallen. Beter controleren, als het echt zo is dan heb je niets te verbergen. Per telefoon indiceren is toch onmogelijk.
  Een eerlijke belasting betaler van 2 chronisch zieke kinderen die ht op dit moment heel zwaar en heel moielijk heeft.
  Je wordt bedankt!!!!!

 4. De timing van de publicatie van dit bericht is curieus. Wanneer de uitspraak van de rechter gedaan is ben je al dan niet schuldig naar gelang de uitspraak..Tot die tijd …
  In elke beroepsgroep kun je mensen aantreffen die strafbaar handelen. Dat vergt goed onderzoek en een goede aanklacht en verdediging.
  Ik schort mijn mening dus nog een poosje op.

 5. De kop: psychiaters frauderen met PGB is bijzonder tendentieus.
  Deze ARTSEN hebben valse medische verklaringen opgesteld waarmee uitkeringen zijn aangevraagd én verkregen.
  Op basis van deze valse verklaringen is er een indicatie/toegangsbewijs tot AWBZ-zorg afgegeven.
  Het indicatieorgaan vraagt naar de gewenste leveringsvorm: ZiN (Zorg in Natura) of een PGB.
  Het indicatieorgaan meldt het Zorgkantoor de gestelde indicatie en de gewenste leveringsvorm.
  Het Zorgkantoor stelt de hoogte van het bedrag waarmee je zorg kunt inkopen vast volgens de beleidsregels van VWS.
  ‘Pgb in contanten’
  Hier is naar mijn mening ook bewust een bijzonder incomplete voorstelling van zaken gegeven.
  Het budget wordt door het ZORGKANTOOR overgemaakt naar een op naam van de budgethouder gestelde rekening; dit gebeurt afhankelijk van de hoogte van het PGB per jaar, half jaar, kwartaal of per maand.
  Graag zou ik willen weten wie de auteur van dit artikel is en waarom de redactie van Zorg en Welzijn geen enkele nuance aanbrengt. Waarom wordt de auteur eigenlijk niet genoemd?
  Dit is een duidelijk voorbeeld van framing; bijzonder treurig dat een ‘ Platform voor sociale professionals’ op deze wijze publiceert.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.