Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Problemen Marokkanen in kaart gebracht

Gemeenten waar veel Nederlanders van Marokkaanse afkomst wonen, hebben voor het eerst een rapport gepubliceerd met cijfers over schooluitval, werkloosheid en misdaad onder jongeren met deze achtergrond.
Problemen Marokkanen in kaart gebracht

Het onderzoek brengt de cijfers in kaart van Marokkaanse jongeren tussen 12 en 24 jaar in 22 gemeenten, meldt Gemeente.nu. In vergelijking met leeftijdgenoten met een andere achtergrond komen de onderzochte jongeren twee keer zo vaak in aanraking met de politie. Van alle jongeren hebben 18,5 procent een strafblad; bij de Marokkaanse jeugd is dat 40 procent.

Goed nieuws
Is er nog goed nieuws te melden? Niet echt. Als het gaat om verkeersovertredingen gaan Marokkaanse jongeren relatief weinig in de fout, maar dat is het dan wel. Ten opzichte van de totale bevolking plegen zij 1,7 keer zo vaak een verkeersdelict. Deze jongeren vier keer zo vaak betrapt op diefstal en drie keer zo vaak bij geweld en drugsdelicten.

Aanpak
Tijd voor actie, vinden het Rijk, de VNG en de 22 gemeenten. Het samenwerkingsverband ‘Aanpak Marokkaans-Nederlandse risicojongeren’ moet binnen twee jaar zijn vruchten afwerpen. Het rapport (PDF) is de eerste van een jaarlijkse monitor om de problemen in kaart te brengen. De vaak genoemde harde aanpak moet in combinatie met het vergroten van kansen op de arbeidsmarkt leiden tot steeds positiever cijfers.  

Cijfers
In de 22 gemeenten wonen 3,8 miljoen inwoners, waarvan 5,7 procent een Marokkaanse achtergrond heeft. Van de jongeren met deze achtergrond is 3,2 procent op zoek naar een baan, terwijl het gemiddelde van alle werkzoekende jongeren 1,6 procent is. Ook het schooluitval ligt wat hoger dan het gemiddelde.

Diploma
Gouda hoort bij de 22 zogenoemde ‘Marokkanengemeenten’. In de lokaal gespecificeerde monitor stellen de onderzoekers dat hun resultaten in de lokale context gezien moeten worden. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de gemeenten. In Leiden, Maassluis en Gorinchem zijn deze jongeren over het algemeen geen voortijdige schoolverlaters. In Zeist, Ede en Den Bosch stoppen zij juist twee keer zo vaak met hun opleiding voor het behalen van een diploma.

Marokkanen aan zet
De gemeenten kunnen leren van elkaar, maar zullen dus eigen beleid moeten uitvoeren. In Nijmegen is bijvoorbeeld een plan van aanpak vastgelegd om de problemen in deze gemeente te verminderen. De startnotitie ‘Marokkanen aan Zet!’ gaat uit van een wortel en stok-methode. Overlastgevers moeten hun grenzen kennen, maar worden ook geholpen zichzelf te ontwikkelen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: Gemeente.nu /Foto: ANP/Cor Mulder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.