Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Positieve geluiden over aanpak probleemwijken

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is tevreden over de twaalf stadsmariniers, hooggeplaatste ambtenaren die werken in onveilige en probleemwijken. ‘De beste mensen aan het front’, zo noemde Aboutaleb ze woensdag.
Positieve geluiden over aanpak probleemwijken

De burgemeester nam woensdag een advies in ontvangst van de Tilburgse hoogleraar Pieter Tops om de stadsmariniers in dienst te houden. Volgens Tops worden de mariniers nu nog beschouwd als tijdelijke voorziening.

Ruzie met burgemeester
De kracht van de stadsmariniers is volgens de hoogleraar dat zij rechtsreeks onder het stadsbestuur vallen. ‘Als je met een stadsmarinier ruzie hebt, heb je ruzie met de burgemeester.’ De hoogleraar noemde de stadsmarinier een ‘generaal zonder leger, een zwerver in de organisatiestructuur’. ‘De stadsmarinier is van niemand, maar heeft de mogelijkheid om iedereen te spreken en zo nodig aan te spreken’, aldus Tops.

Succesverhalen
Het was een positief geluid dat woensdag klonk over de aanpak van probleemwijken in Rotterdam. Maar ook andere steden kennen hun succesverhalen. Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter van de Amsterdamse wijk Slotervaart, liet woensdag weten dat de criminaliteit in de probleembuurt Overtoomse veld in de afgelopen drie jaar met 50 procent is gedaald. ‘En de overlast is ook behoorlijk aan het afnemen’, aldus Marcouch.

Noodklok
In 2006 luidde de stadsdeelvoorzitter nog de noodklok over deze buurt vanwege overlast en criminaliteit. Het succes zit hem volgens Marcouch in een brede aanpak. ‘We hebben allerlei coalities gesloten, zoals met de politie, corporaties en straatcoaches. We hebben de van acht-tot-achtaanpak ingevoerd, waarbij scholieren de hele dag begeleiding krijgen, ouders zijn gemobiliseerd en een andere benadering van het jeugdwerk gekozen’, aldus Marcouch.

Aanspreken op gedrag
In Utrecht gingen buurtbewoners van de Merelstraat zelf over tot actie en werkten samen met de politie, welzijnswerk en ondernemers uit de straat om de leefomgeving te verbeteren. Een groepje jongeren intimideerde buurtbewoners en vernielde de woonomgeving. Bewoners gingen daarom op cursus om te leren omgaan met hangjongeren. ‘Een aantal van ons durft die jongens nu gewoon aan te spreken op hun gedrag’, aldus een van hen.

Belangrijk signaal
In andere delen van Utrecht is bestrijding van overlast en onveiligheid nog steeds hard nodig. De stad kondigde woensdag een gebiedsverbod af in de wijk Zuilen-Oost voor mensen die onrust veroorzaken. Het gebiedsverbod gaat donderdag in. Volgens Arie Voorburg, als adviseur stedelijke vernieuwing verbonden aan de adviesorganisatie Arcadis, geeft het gebiedsverbod een belangrijk signaal af naar de bewoners in de wijk.

‘Overlast wordt weggenomen en bewoners krijgen het gevoel dat hun problemen serieus worden genomen’, aldus Voorburg. Toch is de adviseur ook kritisch over de maatregel, omdat deze alleen effect zou hebben op de korte termijn. ‘De problemen zullen zich waarschijnlijk verplaatsen naar een ander deel van de stad’, voorspelt hij.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden

Bron: ANP/Foto: ANP/Robert Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.