Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plek in sociale werkplaats minder vanzelfsprekend

Werkzoekenden met een beperking die zich melden voor de sociale werkplaats, moeten voortaan eerst proberen aan de slag te komen bij een 'gewone' werkgever. Toelating tot de sociale werkvoorziening wordt minder vanzelfsprekend. Een beschutte werkplek komt pas in beeld, als blijkt dat geestelijk en lichamelijk gehandicapten ondanks allerlei hulp niet aan een baan te helpen zijn.
Plek in sociale werkplaats minder vanzelfsprekend

Dat maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad. ‘Voor de samenleving als geheel is het van belang dat iedereen die kan ook echt meedoet. Ook mensen met een arbeidsbeperking moeten toegang krijgen tot de arbeidsmarkt en met maatwerk worden ondersteund,’ aldus de staatssecretaris.

Projecten
Het plan is om vanaf 2010 in zes tot acht proefprojecten uit te zoeken hoe gehandicapten die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld AWBZ-zorg, bijstand of arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en zich melden voor de sociale werkplaats, het beste aan werk geholpen kunnen worden.

Wachtlijsten
Bijna honderdduizend mensen werken op dit moment in een sociale werkvoorziening. Twintigduizend mensen staan langdurig op de wachtlijst. In het verleden lukte het niet om deze wachtlijsten weg te werken. Ook het plan om zo veel mogelijk mensen zo regulier mogelijk te laten werken, kwam onvoldoende van de grond, aldus het ministerie.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden. 

Bron: ANP & Ministerie Sociale Zaken/Foto:Ministerie Sociale Zaken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.