Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Platform tegen pesten onder ouderen

Ook onder ouderen is pesten een schrijnend probleem. Op het zogenoemde Pestprotocol, een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, kreeg het fonds het afgelopen jaar meer dan 200 reacties van werknemers in de ouderenzorg. In een vervolg daarop heeft de organisatie nu een zogeheten Pesten Platform gelanceerd.
Platform tegen pesten onder ouderen

Professionals in de zorg kunnen op het Pesten Platform terecht om ervaringen uit te wisselen en elkaar tips te geven over hoe het probleem moet worden aangepakt. Volgens het ouderenfonds wordt in woonzorgcentra vrijwel net zo veel gepest als op scholen. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat één op de vijf ouderen weleens slachtoffer van pesterijen is. Volgens verzorgend personeel ligt het percentage zelfs op 40 procent van ouderen in woonzorgcentra.

Uitsluiting
Pesten kan leiden tot uitsluiting en daarmee tot vereenzaming. Ook kunnen de bloeddruk en het stressniveau stijgen, en neemt het risico op een depressie toe. ‘Pesten is moeilijk te bewijzen, maar het slachtoffer ervaart het als zeer vervelend’, aldus een woordvoerster. Ze noemt als voorbeeld een mevrouw die met een vast clubje altijd om twee uur ging kaarten. Op een dag bleek dat iedereen al om tien voor twee begonnen was, en dat haar plek door een ander was ingenomen.

Pesten
Het fonds grijpt de landelijke dag tegen pesten aan om het platform te lanceren. Volgens Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds heeft pesten niets met leeftijd te maken, maar alles met mensen. ‘Zeker zorginstellingen kunnen broeinesten van pesten zijn, omdat ouderen zich onder andere vervelen door een gebrek aan activiteiten.’

Initiatieven
Op initiatief van het ouderenfonds zijn in meerdere instellingen al initiatieven ontplooid tegen pesten. Zo is er in Drenthe bijvoorbeeld een theaterstuk dat pesten als onderwerp heeft.

 

Bron: ANP/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.