Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilot Tijdelijk huisverbod Venlo succesvol

De pilot Tijdelijk huisverbod die gedurende een half jaar lang in de gemeente Venlo liep, blijkt succesvol. Gezinnen in problemen zijn goed geholpen, het nieuwe model is getest en fijngeslepen en de samenwerking en afstemming tussen de verschillende partners is sterk verbeterd.
Pilot Tijdelijk huisverbod Venlo succesvol

Dat is terug te lezen in het evaluatierapport dat donderdag is gepresenteerd. Tijdens de pilot is in Venlo veel ervaring opgedaan met het realiseren van een juist en tijdig hulpaanbod voor daders, slachtoffers en kinderen.

Wet tijdelijk huisverbod
In de periode van februari tot november 2007 is in Venlo, Groningen en Amsterdam-Noord de

Wet tijdelijk huisverbod getest. Deze wet maakt het mogelijk om potentiële plegers van huiselijk geweld tijdelijk uit huis te plaatsen om escalatie van geweld te voorkomen. Er wordt een periode van rust gecreëerd waarin de hulpverlening kan starten. Binnen 48 uur is er een integraal hulpaanbod voor dader, slachtoffer en eventuele kinderen.

Evaluatierapport
Er zijn tijdens de pilot in totaal twaalf huisverboden uitgereikt. De belangrijkste conclusies: het huisverbod kan problematische gezinssituaties openbreken, het is een effectieve stok achter de deur en daders accepteren eerder hulp. Verder wordt goede regie door hulpverleningsorganisaties gezien als absolute voorwaarde voor effectieve hulpverlening. Bij voorkeur heeft de gemeente de regierol, waarbij de burgemeester het juiste, neutrale bestuursorgaan is met de bevoegdheid om een huisverbod op te leggen.

Venlose Model
De nieuwe aanpak van huiselijk geweld met casemanagement – het zogenoemde ‘Venlose model’ – bleek cruciaal bij het slagen van hulpverleningstrajecten en is met enthousiasme door de ketenpartners ontvangen. De gebruikte methodiek ziet het gezin als systeem, waarbij de focus op het hele gezin ligt en niet alleen op de dader of het slachtoffer. Dit gebeurt in combinatie met een casemanager die bovenop de zaak zit en bij de gezinnen thuis kom.

Den Haag
Het Venlose model werd na de pilotperiode voortgezet. Maar de aanpak kost voor alle partners extra geld en inzet van mensen, dat is inmiddels al doorgegeven aan Den Haag. Burgemeester Hubert Bruls: ‘Maar ook al is daar nog geen zekerheid over, wij gaan door met dit succesvolle Venlose model. De extra investeringen die we nu doen, betalen zich later ruimschoots terug. Niet alleen in geld, maar ook in een betere ketenzorg en vooral: de ellende die je mensen hiermee kunt besparen.’

Volgens wethouder Jan Lamers laat de aanpak steeds beter zien wat signalen kunnen zijn van aan huiselijk geweld gerelateerde problematiek. In volgende situaties kan er dan eerder worden ingegrepen, met minder zware middelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.