Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilot mannenopvang verlengd

De mannenopvang in de vier grote steden wordt verlengd tot eind 2012. Dat heeft staatssecretaris Veldhuizen van Zanten van VWS besloten. Nederland is een voorloper op globaal niveau wat betreft de opvang voor mannen. Maar er rust er nog altijd een taboe op mannelijk slachtofferschap.
Pilot mannenopvang verlengd

De vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben sinds 1 juli 2008 een opvang met in totaal 40 opvangplekken. Deze zijn bestemd voor slachtoffers van (dreigend) geweld in afhankelijkheidsrelaties en slachtoffers van mensenhandel. In de afgelopen 2,5 jaar hebben de opvangvoorzieningen bijna 200 slachtoffers van geweld opgevangen. Dat staat in de evaluatiestudie ‘Pionieren in de mannenopvang’.

Eergeweld
De problemen zijn heel divers, vertelde Hossein Ghazi, maatschappelijk werker bij Blijf Groep Mannenopvang, al eerder aan Zorg + Welzijn. ‘We bieden onderdak aan slachtoffers van eergerelateerd geweld: jonge mannen die door hun familie onder druk worden gezet om een zus te vermoorden omdat ze de familie-eer heeft geschonden. Maar ook aan mannen die een vriendin hebben waar de familie het niet mee eens is. We hebben slachtoffers van mensenhandelaren, die financieel en seksueel worden uitgebuit. Ja, het grootste deel van de mannen heeft een niet-Nederlandse achtergrond, hoewel we ook periodes hebben dat de hele opvang vol zit met blanke Nederlanders. Problemen doen zich in alle milieus voor, en daarbij worden allochtone én autochtone slachtoffers gemaakt.’

Slachtoffers
Van de 677 mannen die zich tussen 1 juli 2008 en 31 december 2010 hebben aangemeld, zijn er 182 na beoordeling opgevangen. De mannen hebben diverse achtergronden en problemen. Een ruime meerderheid is tussen de 19 en 55 jaar. Meer dan de helft is Nederlands, daarnaast komen de Marokkaanse, Turkse en Chinese nationaliteit veel voor.

Woonruimte
In 22 procent van de gevallen is een korte time-out voldoende. Daarna gaat de man weer terug naar huis. Nazorg met ambulante hulp kan dan een oplossing zijn. Doorstroom naar eigen woonruimte is een knelpunt, omdat er weinig woningen beschikbaar zijn. De meeste opgevangen mannen hebben de opvang via internet gevonden. Het is volgens het evaluatierapport dan ook belangrijk dat de mannenopvang, maar ook het ambulante hulpaanbod, op internet makkelijk te vinden zijn

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.