Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Patiënt moet eigen problemen leren oplossen’

Patiënten met psychische klachten hebben er baat bij, als de huisarts hun leert psychische problemen aan te pakken. Dat concludeert huisarts-onderzoeker Lieke Hassink-Franke van het Nijmeegse UMC St Radboud in een studie, die dinsdag is gepresenteerd.
'Patiënt moet eigen problemen leren oplossen'

Een kwart van de mensen die een huisarts bezoeken, komt daar om over psychische klachten te praten. Vaak liggen daar problemen aan ten grondslag als spanningen in het gezin of financiële zorgen. Tot nu toe bestaat de behandeling uit het aanhoren van de patiënt, medicijnen voorschrijven of door verwijzen naar een specialist.

Problemen
Volgens de onderzoeker kan dat ook anders. Ze onderzocht het nut van de aanpak die Problem-solving treatment (PST) wordt genoemd. Het is een kortdurende behandeling, die de huisarts geeft. De patiënt leert te kijken naar de achterliggende problemen in plaats van alleen naar zijn of haar klachten. Het is de bedoeling dat de patiënt vervolgens leert die problemen aan te pakken.

Effect
Ruim tachtig huisartsen en ruim tweehonderd patiënten werkten aan het onderzoek mee. Volgens de onderzoeker waren de mensen die de nieuwe aanpak kregen er veel beter aan toe dan degenen die de standaardbehandeling ondergingen. Het effect was na negen maanden nog steeds aanwezig.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/ANP-photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.